FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV:Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 30. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati

DONJA STUBICA- Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će već vjerojatno danas razgovarati s porečkim biskupom Milovanom u vezi s problemom nastalim nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se vrate nekretnine nekadašnjeg samostana u župi Dajla u Porečkoj-pulskoj biskupiji za koje su obeštećeni Osimskim sporazumima.

Po pisanju medija, Papa je nakratko suspendirao porečkog biskupa Milovana kako bi španjolski biskup umjesto Milovana potpisao sporazum o uređenju međusobnih odnosa župe Dajle i talijanskog samostana Abbazie di Praglie, koji traži povrat nekretnina ili novčanu, milijunsku naknadu u eurima. Mediji navode i da se Porečka biskupija s tim u vezi obratila i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Na pitanje novinara danas u Donjoj Stubici kako komentira miješanje Vatikana u suverenitet RH u vezi s vraćnjem te nekretnine mimo hrvatskog pravosuđa, premijerka je rekla da će o detaljima razgovarati s biskupom Milovanom, vjerojatno već danas. Na pitanje novinara hoće li se ona umiješati u spor kazala je da će razgovarati "o mogućnostima da pomognemo". To je ono što vam mogu reći", rekla je Kosor. Što se tiče novog rasta švicarskog franka koji otežava otplatu kredita hrvatskim građanima, Kosor je rekla da se o tome intenzivno razgovara. Dodala je da je jučer, nakon povratka iz Istre, u Vladi ponovno bio sastanak i da se na njemu razgovaralo o novim mogućnostima, o nekim prijedlozima, ali i o rezultatima zadnje vladine inicijative vezane uz banke.Izrazila je uvjerenje da će Vlada već sljedeći tjedan iznijeti nove prijedloge.

PULA-Istarska županija založit će se za zaštitu prava i interesa Biskupije Porečke i pulske i građana Istre te izražava negodovanje zbog, kako navode u današnjem priopćenju, "eklatantnog primjera kršenja međudržavnih Osimskih sporazuma, zakona Republike Hrvatske kao i međunarodnog ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, što bi moglo narušiti i dobre odnose Talijanske Republike i Republike Hrvatske." Iz ureda župana Ivana Jakovčića danas je upućeno priopćenje za javnost u vezi s prijeporima nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se vrate nekretnine samostana u župi Dajla u porečko-pulskoj biskupiji ili da im se isplati milijunska naknada u eurima. Provede li se odluka prema kojoj se od Biskupije i novigradske Župe Dajla zahtjeva da se talijanskim benediktincima odmah preda imovina, vrijedne nekretnine i plati 500 tisuća eura, a u roku od godine dana još gotovo 5,5 milijuna eura na ime obeštećenja, poreza i sudskih troškova, ignorirajući odluke hrvatskog suda i apele tijela uprave porečko- pulske biskupije i samog biskupa, mons. Ivana Milovana, porečkoj- pulskoj biskupiji mogao bi zaprijetiti bankrot, naglašava Jakovčić u priopćenju. Dodaje se, koliko je javnosti poznato, da su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani već obeštećeni Osimskim sporazumima te da su stim u vezi od Republike Italije već dobili 1,7 milijardi nekadašnjih lira. "Držimo da bi ovakva odluka mogla donijeti Katoličkoj crkvi u Istri mnoge poteškoće u njezinom djelovanju, a svakako prvenstveno vjernicima, jer bi se zbog visine tražene naknade mogla dogoditi pljenidba čitave imovine Biskupije te njihovo izbacivanje na ulicu, poručio je župan Jakovčić u priopćenju za javnost.

SPLIT-Kroz splitske trajeknu i zračnu luku danas se bilježi rekordan promet putnika u jednom danu ove godine, a zbog prometne gužve na cestama kasne autobusi koji u Split dolaze iz Zagreba i Dubrovnika. "Više od 30.000 putnika danas će proći kroz splitsku Trajektnu luku što je najmasovniji promet u jednom danu ove godine", rekao je za Hinu voditelj Jadrolinijinog plovnog područja Split Ante Mrvica. Kako je rekao, danas je velika vikend smjena turista te su puni trajekti koji ih iz splitske gradske luke odvoze putnike na srednjedalmatinske otoke, kao i trajekti kojima se turisti vraćaju s otoka u Split. "Danas je i pojačan promet turista iz Italije te je trajektom Marko Polo iz Venecije u Split doputovalo 500 putnika što je uvod u predstojeći ferragosto- tradicionalni godišnji odmor u Italiji", kazao je Mrvica. "Oko 23.000 putnika danas će prometovati kroz splitsku zračnu luku gdje će sletjeti 115 zrakoplova što je najveći broj putnika i zrakoplova u jednom danu ove godine u toj zračnoj luci", izvjestio je voditelj smjene prometa u splitskoj zračnoj luci Ivo Tvrdić. Najavio kako će se u iduća dva vikenda za trajanja ferragosta, broj putnika kroz splitsku zračnu luku još povećati. Velike prometne gužve na cestama danas uzrokuju kašnjenje autobusa i do jedan i pol sat onih koji se iz Zagreba kreću u smjeru Splita, te oko pola sata onih koju prema Splita kreću iz pravca Dubrovnika, izvjestili su danas na splitskom autobusnom kolodvoru.

OSIJEK- U Osječko-baranjskoj županiji drugu godinu se provodi projekt zaštite bijelih roda, kojih u toj županiji ima oko 200. Projekti financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i županija, a provodi ga javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području županije. U prošloj je godini prikupljena dokumentacija o gnijezdima bijele rode te isplaćena naknada od 700 kuna za 17 vlasnika objekata na kojima je bilo 19 gnijezda bijele rode. Najviše gnijezda nalazi se u Baranji, u Kopačevu, Bilju, Dardi, Jagodnjaku, Dražu i Lugu te u donjomiholjačkom kraju. Tijekom srpnja nastavljen je terenski obilazak i prikupljanje potrebnih podataka za nastavak projekta. Iz javne ustanove pozivaju sve građane na čijim se kućama i građevinama nalaze gnijezda bijele rode da se jave s određenom dokumentacijom. Po riječima Ivane Buzuk, stručne voditeljice u spomenutoj javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, "zanimljiv je podatak da je ove godine uočen znatno veći i broj mladih roda, i veći broj roda u istom gnijezdu". Procjena je da u županiji ima oko 200 bijelih roda, a u cijeloj Hrvatskoj 1000 do 1500. Bijela roda je na popisu posebno ugroženih vrsta, rekla je Buzuk.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙