FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Divjak stigao u Sarajevo,

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. srpnja 2011.(Hina) - Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak u petak poslije podne vratio se u Sarajevo nakon što je u Beču proveo gotovo četiri mjeseca čekajući odluku austrijskog pravosuđa o zahtjevu Srbije da ga se izruči zbog navodnih ratnih zločina.

"Evo i ja sam naučio da je pravda spora, ali dostižna", kazao je Divjak lokalnim medijima po slijetanju posebnog zrakoplova kojim je doputovao iz Beča u Sarajevo, gdje mu je tijekom večernjih sati priređen i posebni doček u sarajevskoj "Skenderiji" pred velikim brojem pretežito mladih ljudi.

Divjak, koji je po srbijanskoj tjeralici uhićen u zračnoj luci u Beču 3. ožujka, istaknuo je kako je austrijski sud svojom odlukom da ga se ne izruči Srbiji u konačnici potvrdio da nema osnova za optužbe koje mu Beograd stavlja na teret te kako je procijenio da moguće suđenje u Srbiji ne bi bilo objektivno.

On je potvrdio i spremnost da se u svakom trenutku pred pravosuđem BiH suoči s optužbama da je počinio ratne zločine i dokaže svoju nevinost.

Odluku austrijskog suda da se Divjaka ne izruči Srbiji i da mu se dopusti povratak u BiH pozdravili su brojni bosanskohercegovački dužnosnici.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je kako je to bilo jedino ispravno rješenje.

"Povratkom Divjaka u zemlju bit će vraćena i nada da će se prestati s maltretiranjem državljana BiH koji su časno branili svoju zemlju", stoji u Komšićevoj izjavi dostavljenoj medijima u Sarajevu, u kojoj je upućen i poziv Tužiteljstvu BiH da okonča istragu o slučaju "Dobrovoljačka" i tako zaustavi privođenje državljana BiH u inozemstvu po tom osnovu.

Komentirajući činjenicu da je Divjak nakon četiri mjeseca ponovno slobodan čovjek, ratni član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić podsjetio je kako je i sam na popisu onih koje zbog navodnih ratih zločina tereti srbijansko pravosuđe te stoga ne smije ni putovati izvan BiH da ne bi bio uhićen.

"Proveo sam 1415 dana o opkoljenom Sarajevu i prkosio fašizmu, a sad sam četiri godine u zatočeništvu i osjećam se vrlo mizerno jer me je moja domovina prodala", izjavio je Kljuić ,kritizirajući bosanskohercegovačke vlasti koje dosad nisu uspjele spriječiti Srbiju da podiže optužnice zbog navodnih ratnih zločina protiv državljana BiH i raspisuje tjeralice za njima.

Rječ je o navodnim zločinima počinjenim na teritoriju BiH, a Posebno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu proglasilo se ovlaštenim za njihovo procesuiranje.

Jovana Divjaka srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine tereti po zapovjednoj odgovornosti za napad na kolonu JNA u Sarajevu 3. svibnja 1992. godine, kad je u sukobu s pripadnicima Teritorijalne obrane i policije BiH poginulo nekoliko časnika i vojnika.

Zbog istih optužbi u Londonu je 2010. godine bio uhićen ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić. Nakon razmatranja činjenica iz srbijanskog zahtjeva za izručenje i londonski je sud odbacio taj zahtjev.

(Hina) xrmav ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙