FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ustavni sud ukinuo je danas prvi članak lani izmijenjenog ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ocjenjujući neustavnom odredbu po kojoj se jednoj, srpskoj manjini, u okviru općeg izbornog sustava unaprijed zakonom jamče zastupnička mjesta u Saboru. Sud je, naime, jednoglasno odlučio kako je ustavno-pravno neprihvatljiva odredba po kojoj se manjinama koje u Hrvatskoj sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika, dakle srpskoj manjini, unaprijed jamči najmanje tri zastupnička mjesta na temelju općeg biračkog prava. Sud je stoga ocijenio da na predstojećim parlamentarnim izborima takva pravila, koja dopuštaju dvostruko pravo glasa predstavnicima manjina na parlamentarnim izborima, nije dopušteno primijeniti. Saboru je, stoji u obrazloženju Ustavnog suda, otvorena pravna mogućnost da donese nove propise kojima će pitanja sadržana u ukinutom članku Ustavnog zakona urediti na način koji uvažava zahtjeve koji proizlaze iz Ustava.

BRIJUNI - Ugovor o dodjeli poticajnih namjenskih bespovratnih sredstava za poduzetničke zone u gradovima i općinama Istarske i Primorsko-goranske županije u 2011. godini potpisali su danas na Brijunima u nazočnosti predsjednice Vlade Jadranke Kosor ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač te gradonačelnici Bakra, Pazina, Rovinja, Novigrada i Vodnjana te općine Barban. Ugovor je potpisan temeljem operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu u okviru projekta koji provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Tako je Grad Pazin za poslovnu zonu Ciburi dodijeljeno 1,5 milijuna kuna, Bakru za dvije radne zone u poduzetničkoj zoni Kukuljanovo 700 tisuća kuna, Novigradu za poslovnu zonu Sv. Vidal 375 tisuća kuna, Rovinju za zonu Rovinjsko selo 150 tisuća kuna, Vodnjanu za poduzetničku zonu Galižana sjever 50 tisuća kuna, a općini Barban za zonu Barban-Krvavci 200 tisuća kuna. Izrazivši vjeru kako će današnje potpisivanje ugovora biti ulog u buduće zapošljavanje i olakšavanje rada poduzetnicima, premijerka Jadranka Kosor kazala je kako dosadašnji podaci govore da u Hrvatskoj ima 376 poduzetničkih zona, da tu radi dvije i pol tisuće poduzetnika i zapošljava oko 42 tisuće ljudi.

SPLIT - Predsjednik Hrvatskog Sabora Luka Bebić danas je izišao iz splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) gdje je zbog zdravstvenih poteškoća primljen u prošli ponedjeljak, a novinarima je rekao da se osjeća odlično i da će nastaviti obavljati svoje dužnosti u skladu sa „svojim mogućnostima“. „Subjektivno govoreći osjećam se dobro, a medicinari će objasniti o čemu se radi“, kazao je Bebić po izlasku iz splitske bolnice. On je izvjestio da se vraća u Komarnu kod Metkovića gdje će, kako je rekao, nastojati „obnoviti snage koje su sad malo došle u pitanje“. Rekao je da će i dalje ću biti pod nadzorom liječnika jer treba otkriti zašto mu se već izvjesno vrijeme događaju takvi ekscesi. "Do sada nije bilo utvrđeno koji je tomu razlog, ali očito je da su signali tu i da treba, kako čovjeku godine prolaze i ozbiljnije pristupiti tom problemu", rekao je 74-godišnji Bebić.

DUGA RESA - Ministarstvo zaštite okoliša oduzelo je na šest mjeseci tvrtki T 7 VIS dozvolu za zbrinjavanje opasnog otpada suspaljivanjem otpadnih ulja u energani Pamučne industrije u Dugoj Resi jer se nije držala odredbi o omjeru opasnih otpadnih ulja i ostalih energenata niti propisa o zaštiti okoliša. Tvrtka T 7 VIS Davora Patafte dobila je rok od šest mjeseci da svoje postupanje uskladi s dozvolom i propisima zaštite okoliša ili će trajno ostati bez dozvole, priopćeno je iz kabineta ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića. Privremeno oduzimanje dozvole na šest mjeseci predstavlja dodatnu mjeru s obzirom na to da se operater ni nakon pečaćenja ventila nije pridržavao propisa, te višekratno nije poštivao stavke iz dozvole za suspaljivanje otpadnih ulja u energani pogona u Dugoj Resi. Dozvolom Ministarstva dopušteno je suspaljivanje 40 posto otpadnih ulja i 60 posto loživog ulja. Nakon što su od veljače ove godine ekološke udruge i građani prosvjedima i peticijama ustali protiv djelatnosti spaljivanja opasnog otpada zato što izaziva probleme s dišnim putovima i žarenjem očiju, inspekcija zaštite okoliša je provela nadzor i utvrdila da su se spaljivala otpadna ulja za motore i zupčanike kao jedini energent.

VRSAR - Tridesetčetverogodišnji talijanski motociklist smrtno je stradao u teškoj prometnoj nesreći koja se sinoć dogodila na cesti Flengi - Gradina nedaleko od Vrsara, izvijestila je istarska policija. Do nesreće je po neslužbenim informacijama došlo kada je motocikl kojim je upravljao Talijan prešao na suprotnu stranu kolnika i frontalno se sudario s kamionom-hladnjačom. U nesreći, koja se dogodila oko 18,30 sati, teške tjelesne ozljede zadobio je i suvozač na motociklu koji je prevezen u pulsku Opću bolnicu.

VINKOVCI - Troje državljana Pakistana i sedmero državljana Afganistana, među kojima i troje djece, zatečeni su u protekla dvadeset i četiri sata na području Tovarnika u nezakonitom prelasku državne granice, izvjestila je danas Policijska uprava vukovarsko-srijemska. Noćas, oko 1,50 sati, na državnoj cesti Tovarnik-Ilača zatečeno je i uhićeno sedmero državljana Afganistana, od kojih je troje djece, dok su u četvrtak, oko 9,10 sati, na županijskoj cesti Tovarnik – Sotin, zatečena i uhićena trojica državljana Pakistana. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske, zbog čega je doneseno Rješenje o protjerivanju iz RH, određena zabrana ulaska i boravka u RH, te je pokrenut postupak povratka (readmisije) u Republiku Srbiju, iz koje su nezakonito prešli u RH.

PERAST - Na ovogodišnjem 10. Međunarodnom festivalu klapa u Perastu prvo mjesto osvojila je klapa “Kurjožje” iz Podstrane kod Splita koja je izvela “Devetu uru” i “Serenadu mandini”, a drugu nagradu osvojila je klapa “Ventule” iz Splita, dok je treću i nagradu publike kotorska klapa “Inkanto”. Na festivalu u kategoriji ženskih klapa sinoć je nastupilo 11 klapa, tri domaće kotorske, pet iz Splita, klapa “Amfora” iz Dubrovnika, “Oršulice” iz Vodica i klapa “Dive” iz Širokog Brijega. Festival se nastavlja večeras nastupom mješovitih i klapa s novim skladbama.

(Hina) xntod yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙