FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski Centar za forenziku ponudio pomoć Norveškoj

Autor: trub
ZAGREB, 27. srpnja 2011. (Hina) - Sveučilišni studijski Centar za forenzičke znanosti splitskog Sveučilišta ponudio je usluge svojih forenzičara kao pomoć Norveškoj u procesu identifikacije žrtava nedavnih terorističkih napada u toj zemlji u kojima je poginulo 76 osoba.

Osnivači studija Dragan Primorac i Šimun Anđelinović danas su uputili pismo norveškom veleposlaniku u Hrvatskoj Henriku Ofstadu u kojemu su Vladi Kraljevine Norveške ponudili pomoć njihove znanstvene institucije.

U pismu navode da u radu Centra sudjeluju vodeći hrvatski i svjetski forenzičari koji od samih početaka Domovinskog rata uspješno razvijaju najnovije tehnologije i postupke u svrhu identifikacija osoba, te da je Centar u mogućnosti formirati tim vrsnih domaćih i međunarodnih stručnjaka iz područja forenzičke patologije, forenzičke antropologije, forenzičke stomatologije i forenzičke genetike, koji bi u procesu identifikacije surađivali s kolegama iz Norveške.

Sveučilišni studijski Centar za forenzičke znanosti, ističu, jedina je institucija u ovom dijelu Europe na kojoj se školuju budući magistri forenzičkih znanosti iz područja: istraživanja mjesta događaja, forenzičke kemije i molekularne biologije, forenzike i nacionalne sigurnosti te financijsko-računovodstvene forenzike.

Voditelji studija napominju i da je nedavno Centar imao posebnu znanstveno-nastavnu suradnju s američkim Sveučilištem Penn State i Sveučilištem New Haven koja su poznata po najatraktivinijim studijskim programima iz područja forenzičkih znanosti u SAD-u.

U lipnju ove godine Sveučilišni studijski Centar za forenzičke znanosti, Sveučilišta u Splitu, bio je suorganizator najvećeg ovogodišnjeg europskog skupa iz područja forenzičkih znanosti "7th ISABS Conference in Forensic, Anthropologic and Medical Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine" na kojem se okupilo 560 sudionika i 80 predavača iz 45 država.

Između ostaloga teme kongresa su uključivale i međunarodnu borbu protiv terorizma kao i identifikaciju žrtava terorističkih napada i masovnih katastrofa, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙