FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski i slovenski vinari zajedno za upotrebu termina "Istra"

Autor: dduk
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra i Društvo vinogradara slovenske Istre zajednički će pokrenuti inicijativu kojom će apelirati na nadležna tijela da pokrenu izmjenu zakonodavstva koja bi omogućila upotrebu termina "Istra" kao oznake geografskog podrijetla vina regije s obje strane granice, priopćeno je danas iz Vinistre.

Službena deklaracija incijative bit će poslana sa sastanka koji će se održati sljedećeg četvrtka u Umagu, a udruge će u međuvremenu usuglasiti njen tekst, navodi se u priopćenju sa sastanka predstavnika udruga održanom u Kopru.

Zakonodavstvo u Sloveniji propisuje da vina Istre moraju nositi oznaku podrijetla "slovenska Istra", a u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji predviđeno je kako bi hrvatska vina, kada Hrvatska postane članicom EU, trebala nositi oznaku podrijetla "hrvatska Istra", kaže se u priopćenju.

Hrvatski i slovenski vinari vjeruju da je za učinkovitije brendiranje regije i njenog gospodarstva, posebice plasiranja vina na međunarodna tržišta, nužno koristiti zajednički termin – "Istra".

Predstavnici udruga također su dogovorili pokretanje novih zajedničkih aktivnosti vezanih uz brendiranje pojma Istra, kao i uz zaštitu istarske malvazije kao autohtone sorte, kaže se u priopćenju.

Zajedničke inicijative hrvatskih i slovenskih vinara nastavak su dugogodišnje suradnje i rada na promociji brenda Istre, vina regije te gastronomije općenito, a ta se suradnja ponajviše očitovala u prekograničnom prijenosu znanja i iskustava u vinarstvu i vinogradarstvu kao i promociji istarskih vina, dodaje se.

(Hina) pp/xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙