FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i IAEA bez približavanja stajališta

Autor: spuc
BEČ, 12. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Iran i nuklearna agencija UN-a ostali su u utorak nepromijenjenih stajališta u sporu oko nuklearnih aktivnosti Teherana unatoč optimističnoj procjeni iranskog ministra vajnskih poslova nakon razgovora održanih u Beču.

Ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi kazao je da su razgovori s glavnim direktorom IAEA-e Yukiyom Amanom bili plodonosni i da su se suglasili da rade zajedno na rješavanju otvorenih pitanja.

No IAEA je oslikala drugačiju sliku sastanka kazavši u kratkoj izjavi da je Amano ponovio stajalište agencije o pitanjima u kojima Iran ne ispunjava svoje obveze.

Agencija UN-a iskazala je sve glasniju zabrinutost u posljednjih godinu dana oko sumnji da Iran radi na razvoju raketa s nukelarnim glavama i ponovno je pozvala Teheran da pojača suradnju kako bi umanjila takva strahovanja.

IAEA istražuje nekoliko godina izvješća zapadnih obavještajnih službi koje pokazuju da je Iran ulagao napore u istodobno obogaćivanje urana testiranje eksploziva na visinama i preuređivanje balističkih raketa tako da mogu primiti nuklearne glave.

Iran kaže da su te optužbe neutemeljene i izmišljene i da njegov nuklearni program ostaje usmjeren na proizvodnju struje.

(Hina) xps ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙