FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostavke nakon eksplozije na Cipru

Autor: vmrs
ZAGREB/MARI, 11. srpnja 2011. (Hina) - Samo nekoliko sati nakon eksplozije u kojoj je u ponedjeljak stradalo 12 osoba, a velik dio zemlje ostao bez električne energije, ostavke su podnijeli ciparski ministar obrane i zapovjednik vojske, potvrdio je vladin glasnogovornik.

Najmanje 12 osoba smrtno je stradalo u ponedjeljak u nizu snažnih eksplozija u glavnoj mornaričkoj bazi ciparske vojske u Zigiju, na jugu otoka.

Eksplodiralo je skladište streljiva u bazi Evangelosa Florakisa u kojoj je bilo pohranjeno 98 brodskih kontejnera iranskog oružja za Siriju konfisciranih 2009. s broda Monchegorska koji je plovio pod ciparskom zastavom, objavio je državni radio,

Poginula su petorica vatrogasaca, četvorica vojnika ciparske nacionalne garde i dvojica mornara, objavila je službena ciparska agencija CNA, citirajući vojne izvore.

Policija i vojska nisu objavili mnogo pojedinosti o nesreći, koja se dogodila nešto prije pet ujutro. Ciparski se kabinet hitno sastao, a vladin je glasnogovornik potvrdio da je u eksploziji stradalo 12 ljudi.

Po državnom radiju, riječ je o najtežoj vojnoj nesreći na Cipru u mirnodopsko vrijeme. Snaga eksplozije osjetila se kilometrima od Zigija, pitoresknog ciparskog kraja poznatog po maslinarstvu. Svjedoci govore o "kiši metala" koja je padala uokolo.

U eksploziji je teško oštećena obližnja električna centrala Vasilikos, najveća na Cipru, što je izazvalo prekid u opskrbi strujom na jugu Cipra.

Eksplozija je čak uzrokovala štetu na tri kilometra udaljenom popularnom turističkom odmaralištu na kojem su razbijeni prozori, a na restoranu na plaži i izbijena vrata. "Mjesto izgleda kao da ga je pogodila golema bomba", rekao je jedan očevidac.

Brojni su Ciprani su na vijest o nesreći otišli u bolnice dati krv, a Britanija koja ima snage stacionirane na Cipru objavila je kako su ti vojnici u pripravnosti da pomažu lokalnim vlastima.

Vlasti pozivaju da se što manje upotrebljavaju električni uređaji te da se svi koji to mogu služe vlastitim generatorima.

Zbog nesreće je Cipar izložen nestašici električne energije u vrijeme najveće potražnje. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da će zatvoriti sve pogone za desalinaciju morske vode.

(Hina) xvm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙