FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: ipet
ZAGREB, 10. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je odluku o razriješenju general pukovnika Mladena Kruljca s dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Odluka je stupila na snagu danas, 10. srpnja 2011. godine, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Predsjednik Republike donio je tu odluku na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i uz suglasnost ministra obrane.

PREVLAKA/DUBROVNIK - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor posjetila je danas najjužniju točku Hrvatske poluotok Prevlaku i u mjestu Vitaljina sastala se s bivšim vlasnicima zemljišta na Prevlaci te razgovarala o mogućnostima za rješavanje njihova problema. Sastanak je bio zatvoren za javnost, a po njegovu završetku predsjednik Inicijative za povrat zemljišta bivšim vlasnicima na poluotoku Prevlaci Ivo Radičević izjavio je da je bilo riječi o mogućnostima da se taj postupak ubrza na Ustavnom sudu jer je to, rekao je, prvi korak prema konačnom rješenju. Radičević je izrazio zadovoljstvo razgovorima s premijerkom Kosor istaknuvši da je to prvi put da kod nekog hrvatskog premijera nailaze na ovakvo razumijevanje.

ŠIPAN/DUBROVNIK - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas na otoku Šipanu na prigodnoj svečanosti obnovljenu rivu u šipanskoj luci. Pristanište je produženo za osam metara, prošireno za 1,2 metra i povišeno za 40 centimetar pa u luku mogu redovito uplovljavati linijski brodovi koji plove iz Dubrovnika na elafitske otoke - Koločep, Lopud i Šipan. "U proteklih šest godina u razne projekte na hrvatskim otocima vlada je uložila deset milijarda kuna", rekla je Jadranka Kosor te dodala kako naravno treba ulagati i dalje, a osobito u povezivanju otoka s kopnom, odnosno u infrastrukturu. Premijerka je podsjetila da je, prema najnovijem popisu stanovnika na hrvatskim otocima, u odnosu na 2001. godinu, broj stanovnika porastao za šest tisuća što, istaknula je, najbolje govori o tomu koliko je bilo važno ulagati u hrvatske otoke. Radove u šipanskoj luci vrijedne pet milijuna kuna financirali su Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, Županijska lučka uprava Dubrovnik i Grad Dubrovnik.

ZAGREB - Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, koji se održavaju danas u Hrvatskoj, protječu bez problema no zamjetan je vrlo mali odaziv birača na 3730 biračkih mjesta otvorenih širom zemlje. Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Zdravka Čufar Šarić izjavila je za Hinu da je odaziv do 11 sati bio vrlo mali, manji od onoga na prošlim izborima 2007., na kojima je ukupno glasovalo između 12 i 13 posto glasača. DIP zasad nije primio dojave o kršenjima izbornih pravila, a zabilježeno je nekoliko manjih slučajeva kršenja izborne šutnje. Pravo glasovanja danas do 19 sati ima ukupno 362.317 birača, od kojih 348.447 birača ima pravo birati članove vijeća nacionalnih manjina u županijama, dok njih 13.870 bira predstavnike nacionalnih manjina na razini županije. Na današnjim izborima bira se ukupno 311 vijeća u 187 jedinica lokalne samouprave za koje se na izbornim listama kandidirao 6281 kandidat.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zahtijeva da policija i Državno odvjetništvo temeljito ispitaju navode iznesene u jednom dnevnom listu da je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac, koji je u petak uhićen i pritvoren, svojedobno "priprijetio jednom od najviših časnika HV-a, koji je, kako tvrdi Kruljac, u alkoholiziranom stanju rekao da želi likvidirati poznatoga hrvatskog novinara, autora više tekstova o ratnim zločinima u Slavoniji". U današnjem priopćenju što ga je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka stoji i da "u jučerašnjem 'Jutarnjem listu' također piše da su prijetnje Mladena Kruljca zabilježile nadležne Vladine agencije te ako ih Kruljac ponovi u istrazi, mogle bi izazvati potres u vojnom vrhu". "Kad jedan od najviših dužnosnika Hrvatske vojske, makar bio i pijan, prijeti da će ubiti novinara, onda je to veliki skandal koji ne smije biti prešućen nego okolnosti tog slučaju moraju biti javno obznanjene, do kraja istražene i sankcionirane", ističe se u priopćenju HND-a.

PULA - Od petka do danas u podne preko triju graničnih prijelaza u istarskoj županiji - Plovanije, Kaštela i Požana - u Republiku Hrvatsku ušlo je ukupno 147.460 gostiju, od toga 135.700 inozemnih turista, izvijestila je danas istarska policija. U istome razdoblju Hrvatsku je preko tih graničnih prijelaza napustilo 85.316 putnika, od toga 76.966 stranih turista. Unatoč pojačanom prometu i gužvi nisu zabilježeni veći zastoji i čekanja, a ulazilo se povremeno u tri prometna traka. Od inozemnih gostiju koji su ušli u Hrvatsku najbrojniji su bili Talijani, Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Najviše turista - njih više od 67 tisuća u Istru je ušlo jučer tijekom dana, a među njima je bilo 63.617 inozemnih gostiju.

KORČULA - Prema podatcima Turističke zajednice (TZ) Grada Korčule u korčulanskim je hotelima, kampovima i privatnom smještaju u prvoj polovini ove godine evidentirano 13.240 gostiju koji su ostvarili 55.014 noćenja. U istom periodu u ACI marini registrirano je 11.533 gostiju koji su zabilježili 13.488 noćenja. Zamjenik korčulanskoga gradonačelnika i predsjednika TZ Grada Korčule Franc Stenek ističe da u ovom polugodišnjem razdoblju jedino u svibnju nije zabilježen porast noćenja, a zabilježen porast noćenja je 5,67 posto ili u broju noćenja 3678. Zabilježen je veliki pad kampera koji su samo u svibnju i lipnju prošle godine ostvarili 1684 noćenja, dok su kampovi u prvih šest mjeseci ove godine imali samo 1.260 noćenja, a kampovi su prazni i u prvoj polovici srpnja ove godine

ŠIBENIK - Današnja pretraga terena uz državnu cestu D 1 od vrela Zrmanje do ispred Malovana prekinuta je u 14,15 sati, a pretragom nije pronađeno tijelo nestale 17-godišnje Antonie Bilić, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. U današnjoj pretrazi sudjelovalo je će više od 80 policijskih službenika, a policija nastavlja i s drugim aktivnostima kroz kriminalističko-analitičko istraživanje svih do sada pribavljenih podataka i obavijesti.

(Hina) xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙