FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki mediji o odlasku Betty Ford, bivše prve dame

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 9. srpnja 2011.(Hina) - Američki mediji u subotu opširno izvješćuju o smrti Betty Ford, udovice bivšeg američkog predsjednika Geralda Forda i suosnivačice istoimenog centra za liječenje ovisnosti u Kaliforniji, koja je umrla u petak navečer, okružena članovima svoje obitelji, u dobi od 93 godine.

Elaine Didier, direktorica Fordova muzeja u Grand Rapidsu, u saveznoj državi Michigan, potvrdila je smrt bivše prve dame za CNN. Sućut su povodom njezine smrti izrazili predsjednik Barack Obama i bivši američki predsjednici, no i mnoge slavne osobe koje su tražile tretman u Betty Ford Centru.

"Što se mene tiče, Betty Ford je spasila moj život. Bila je velika prva dama", izjavio je Stevie Nicks, pjevač grupe Fleetwood Mac.

Pjevač Aerosmitha, Steven Tyler, koji je u svojoj nedavno objavljenoj autobiografiji otkrio da je bio liječen u Betty Ford Centru zbog ovisnosti o drogama, također je pohvalio njezin rad.

"Betty Ford je riskirala u jednom od najgorih razdoblja svoga života i istupila u javnost kako bi podijelila poruku o oporavku i služila drugima", rekao je Tyler. "Njezina vizija, strast i veliko srce doveli su do Betty Ford Centra, zlatnog standarda među sličnim medicinskim ustanovama. Ona će nedostajati, ali će njezin rad za oporavak ovisnika nastaviti živjeti".

Predsjednik Barack Obama se u priopćenju Bijele kuće prisjetio bivše prve dame kao "snažnog zagovornika zdravlja žena i ženskih prava" i nekoga tko je "pomogao smanjiti društvene stigme koje okružuju ovisnost".

Njegov prethodnik, George W. Bush, je dodao kako su "zbog njezinog vodstva, spašeni mnogi životi".

Među nebrojenim izrazima sućuti koji stižu na adresu obitelji Ford, su i oni bivše prve dame Nancy Reagan, te bivših predsjednika SAD-a Georgea H.W. Busha i Jimmya Cartera.

Betty Ford bila je prva dama SAD-a od kolovoza 1974. do siječnja 1977. Njezin suprug postao je 38. predsjednik SAD-a kada je kao potpredsjednik naslijedio predsjednika Richarda Nixona, koji je podnio ostavku zbog afere Watergate, vladinog prikrivanja provale u sjedište oporbenog Demokratskog nacionalnog odbora u istoimenom uredskom kompleksu u sjedištu Washingtona.

Betty Ford uskoro puni naslovnice, održava konferencije za tisak i javno raspravlja o svojoj dijagnozi raka dojke. Kao prva dama govorila je o pobačaju, predbračnom seksu i jednakim pravima u intervjuu za emisiju CBS-a "60 minuta" 1975. Iste godine tjednik Newsweek proglasio ju je "Ženom godine".

No 1978., tek nešto više od godinu dana nakon izlaska iz Bijele kuće, Betty Ford ponovo je na naslovnicama ali zbog drugih razloga. Primljena je Mornaričku bolnicu u Long Beachu radi liječenje ovisnosti o alkoholu i lijekovima protiv bolova.

Te godine objavljuje i prvu autobiografiju "The Times of My Life", te postaje primjerom ovisnosti u visokom društvu i neumornom zagovornicom liječenja ovisnosti o drogama i alkoholu.

U listopadu 1982., zajedno s Leonardom Firestoneom, otvara Betty Ford Centar u Rancho Mirageu, u Kaliforniji. Do danas taj centar ostaje jedno od najpoznatijih i najcjenjenijih mjesta za liječenje alkoholizma i drugih ovisnosti u SAD-u.

Betty Ford je za života primila brojna priznanja, uključujući Predsjedničku medalju slobode 1991. i Kongresnu Zlatnu medalju 1999.

Njezin suprug Gerald Ford umro je u prosincu 2006., također u dobi od 93 godine.

(Hina) xdh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙