FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Countryman za široku vladajuću koaliciju u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 8. srpnja 2011. (Hina) - Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice u Odjelu za europska i euroazijska pitanja Thomas Countryman izjavio je za Federalnu televiziju (FTV) da bi Vijeće ministara BiH, koje nije uspostavljeno devet mjeseci nakon izbora, trebala činiti široka koalicija sastavljena od ključnih političkih stranaka u zemlji uključujući i dva HDZ-a.

"Moguće je formirati legitimnu vlast na razini države i bez HDZ-a, bez SDP-a ili pak bez SNSD-a, ali ja sam istaknuo što mi mislimo da bi bila najbolja i najučinkovitija vlast za BiH. I to bi uključilo i HDZ, i SDP i SDA i SNSD", rekao je Countryman u intervjuu za FTV koji je u emitiran u četvrtak navečer.

Countryman je sudjelovao u radu Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela sastavljenog od predstavnika najvažnijih administracija svijeta koje oblikuje politiku međunarodne uprave u BiH.

Američki diplomat istaknuo je kako bi SAD željele vidjeti dvije ključne hrvatske stranke u vlasti na razini BiH.

"Mi bismo voljeli vidjeti dva HDZ-a uključena u vlast na razini države. To su stranke koje uživaju potporu većine hrvatskih birača u BiH. Žao nam je što nisu uključeni u vlasti na razini Federacije BiH. Ali mislim da imaju sposobnih ljudi koji mogu dati veliki doprinos Bosni i Hercegovini i to želimo vidjeti", dodao je Countryman.

Američki dužnosnik izrazio je spremnost pomoći domaćim političarima da uspostave vlast u zemlji, no dodao je kako političke stranke trenutačno "ne zanima stajalište međunarodne zajednice".

Pozvao je političke predstavnike u zemlji da umjesto medijskih prepucavanja započnu izravne razgovore kazavši da su svi odgovorni za najteži zastoj u zemlji od potpisivanja Daytona.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙