FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobra suradnja slovenske i hrvatske policije

Autor: spar
MALINSKA, 7. srpnja 2011. (Hina) - Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić sa suradnicima održao je danas u Malinskoj na otoku Krku, radni sastanak sa izaslanstvom slovenske policije koju je predvodio direktor policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije Janko Goršek.

Razgovaralo se o suradnji tijekom ove turističke sezone, zajedničkoj borbi protiv najsloženijih oblika organiziranog kriminaliteta i terorizma, ulozi zajedničkog časnika za vezu i planu suradnje do kraja ove godine, koji je obuhvatio suradnju svih ustrojstvenih jedinica obje zemlje, priopćeno je na internetskim stranicama MUP-a. RH

Istaknuto je kako je na području Policijske uprave primorsko-goranske i PU istarske protekle godine boravilo više od 610 tisuća slovenskih turista, a njihovoj će sigurnosti ove godine pridonijeti i dva slovenska policajca koji će na području tih policijskih uprava, u okviru projekta „Sigurna turistička sezona“, boraviti od 14. srpnja do 14. kolovoza ove godine.

Direktor MUP-a slovenske policije Goršek čestitao je glavnom ravnatelju policije Grbiću na doprinosu policije zatvaranju pregovaračkih poglavlja koje je Republika Hrvatska upravo okončala u Bruxsellesu, jer mu je osobno poznat veliki napredak hrvatske policije, poglavito u poglavljima 23. te 24. vezano za pravosuđe, ljudska i ostala prava.

Goršek je izvijestio i o dosezima reforme slovenske policije na organizacijskom, zakonodavnom i obrazovnom planu.

Direktor slovenske policije je ocijenio kako je hrvatska policija učinila ogroman napredak i na području depolitizacije te je izrazio zahvalnost za višekratnu pomoć hrvatske policije helikopterskoj jedinici slovenskog MUP-a, koja često sudjeluje u povratku ozlijeđenih slovenskih državljana.

Oba izaslanstva ukazala su i na dobru suradnju u svim segmentima rada policije, a nacionalni koordinatori za graničnu policiju, koji su imenovani u ožujku ove godine, maksimalno su pridonijeli uspjehu te suradnje, rečeno je na radnom sastanku.

Iz segmenta kriminalističke policije istaknut je jedan viši stupanj suradnje, a to je zajednički rad. U vezi s tim podsjetilo se na nedavno uspješno okončane akcije presijecanja međunarodnih krijumčarskih lanaca kokaina iz Južne Amerike. Zajednički rad očitovao se i u brojnim postupanjima vezanom za presijecanje različitih krakova tzv. balkanske rute, kojom se krijumčare migranti, oružje, droge i carinska roba, prvenstveno cigareta.

Također je istaknuta izuzetna suradnja Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije sa Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Slovenije te je najavljeno da će kriminalističke policije obje zemlje kroz predviđene radne susrete nastaviti zajednički procjenjivati ugroženosti od organiziranog kriminaliteta i eventualnog terorizma.

Zajednički časnik za vezu Republike Slovenije, Austrije i Hrvatske u projektu ISEC 2010. „Prevencija i borba protiv kriminaliteta“ usmjeren na jačanje prekogranične suradnje tijela za provođenje zakona s Talijanskom Republikom, izložio je rezultate svog boravka u Rimu u protekla dva mjeseca. Sudionici radnog susreta ocijenili su kako je ovaj oblik i način suradnje izuzetno koristan.

Na kraju sastanka zaključeno je kako je policijska suradnja područje policijskog rada koje se najdinamičnije razvija, a upravo suradnja ovih dviju policija je primjer dobrog smjera razvoja profesionalnog i prijateljskog odnosa, navodi u priopćenju MUP RH.

(Hina) xpp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙