FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Croatia Summit o razvojnom putu i perspektivama Hrvatske i regije

Autor: vmrs
ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Sažetak dvadeset godina razvojnog puta Hrvatske i perspektive Hrvatske i regije u idućem desetljeću bit će tema razgovora sudionika šestog Croatia Summmita što se u petak i subotu održava u Dubrovniku, samo tjedan dana nakon što je Hrvatska okončala pregovore s Europskom unijom.

Sudionici sastanka, šefovi država i vlada, visoki dužnosnici i eksperti dva će dana na tom neformalnom skupu pod nazivom "Novo desetljeće za jugoistočnu Europu - dovršetak tranzicije" razgovarati o pitanjima gospodarskog upravljanja, o sigurnosnim izazovima koje su stvorili nedavni događaji na južnome Sredozemlju te o izgledima za eurointegraciju zemalja jugoistočne Europe.

Uz hrvatskoga predsjednika Ivu Josipovića, premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Sabora Luku Bebića, na summitu se između ostalih očekuju i belgijski premijer Yves Leterme, slovenski premijer Borut Pahor, bugarski premijer Bojko Borisov, makedonski Nikola Gruevski, crnogorski Igor Lukšić te kosovski premijer Hashim Thaci.

Među glavnim govornicima prvoga dana summita bit će i predsjednik izraelskoga parlamenta Knesseta Reuven Rivlin, američki državni podtajnik za politička pitanja William J. Burns te predsjednica odbora regija EU-a Mercedes Bresso.

Investicije, sigurnost na izmijenjenom Sredozemlju i proširenje tri su teme subotnjih panela.

Na prvom panelu govorit će se o ulozi investicija u oblikovanju novoga okvira za promicanje gospodarskog razvoja nakon globalne krize, o potrebi stvaranja klime pogodne za investiranje kako bi se povećala konkurentnost i cijele regije i svake pojedinačne zemlje jugoistočne Europe.

Drugi panel posvećen je sigurnosnim izazovima na jugu Sredozemlja. Dva desetljeća nakon velikih političkih i socijalnih promjena u srednjoj i istočnoj Europi, Europa je danas suočena s novim procesom dubokih promjena u svojem južnom susjedstvu. Val revolucija na jugu Mediterana potaknuo je nade da bi se područje demokracije i političkih sloboda moglo proširiti i na sjevernu Afriku i Bliski istok, ali su istovremeno narasli i strahovi zbog nepredvidivosti sigurnosnih implikacija tih zbivanja.

Tema trećeg panela bit će otvorenost Europske unije za nova članstva zemalja jugoistočne Europe koje je, ističu političari i analitičari, važno jamstvo pozitivnog ishoda tranzicije u regiji. Bez obzira na činjenicu da pregovarački proces traži brojne prilagodbe i reforme, on je ipak, kako se ističe, i najbrži način transformacije u modernu zemlju utemeljenu na vladavini prava, poštivanju ljudskih prava, te slobodnom tržištvu i poduzetništvu.

Europska je unija zemljama u procesu stabilizacije i pridruživanja pružila perspektivu članstva, ali za intenziviranje eurointegracijskih procesa u jugoistočnoj Europi nužna je stalna europska pomoć, drže organizatori summita.

(Hina) xvm ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙