FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska vlada odobrila nacrt zakona o izborima

Autor: slek
KAIRO, 7. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Egipatska vlada odobrila je u srijedu nacrt zakona o parlamentarnim izborima koje uvode djelomični proporcionalni predstavnički sustav, objavila je državna novinska agencija MENA.

Ovi nacrti zakona otežavaju bilo kojoj skupini da osigura jasnu većinu i mogli bi spriječiti izazove moćnom predsjedništvu države.

MENA je navela kako nacrt mora odobriti vladajuće vojno vijeće prije nego stupi na snagu.

Prema nacrtu zakona polovica od 500 zastupnika u donjem domu parlamenta bit će birana proporcionalnim sustavom s lista a druga polovica birat će se između pojedinačnih kandidata, priopćila je vlada.

Nacrt potiče žene da se natječu na izborima preporučujući da ih se stavi u gornju polovicu liste kandidata te snižava dob kandiata na 25 godina.

Ove nacrte zakona vjerojatno neće pozdraviti egipatske liberalne i sekularne političke stranke koje su još u nastajanju, a većina kojih je formirana nakon pobune 25. siječnja u kojoj je zbačen predsjednik Hosni Mubarak, kao ni najbolje organizirana politička skupina Muslimanska braća.

Za vrijeme Mubaraka kandidati su se natjecali kao pojedinci u izbornom sustavu za koji kritičari kažu da je bio konstruiran da osigura čvrste većine za vladajuću Nacionalnu demokratsku stranku raspuštenu nakon 11. veljače kada je zbačen Mubarak.

"Ovaj nacrt zakona razorno će utjecati na demokraciju u ovoj zemlji", rekao je Mohammed Fawzy, politički analitičar i aktivist u Stranci demokratske fronte.

Nacionalna progresivna unionistička stranka, još jedna lijeva stranka, također je odbacila ove nacrte zakona.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙