FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović zatražio od Arbour potporu

Autor: zkre
MOSTAR, 6. srpnja 2011. (Hina) - Supredsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zatražio je u srijedu u razgovoru s predsjednicom Međunarodne krizne skupine (ICG), bivšom glavnom haaškom tužiteljicom Louise Arbour potporu za promjenu izbornog zakona u BiH kako bi spriječilo da bošnjačke stranke određuju Hrvatima predstavnike u vlasti.

„Ako bi se na iduće izbore išlo s ovakvim izbornim zakonom, sve hrvatske pozicije osim u nekoliko županija popunit će bošnjačke političke stranke i za nas je to neprihvatljivo. To u biti ruši moguću Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Čović nakon sastanka u Mostaru.

Po njegovim riječima, predsjednica ICG-a prihvaća mišljenje hrvatske da je neprihvatljivo da hrvatske pozicije u vlasti zauzimaju "pojedinci koji nisu legitimni narodni predstavnici koje narod nije birao".

„Ja sam osobno uvjeren da samo promjenama izbornog zakona i ustava moguće stvoriti takvo ozračje da više nikada nemamo situaciju da deset mjeseci nakon izbora nemamo vlasti. Jednom zauvijek treba nacionalno pitanje riješiti te se okrenuti reformama potrebnim za približavanje zemlje Europskoj uniji i NATO-u“, dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

Pojasnio je da je to bio razlog zašto dva HDZ-a, za koje je glasovao najveći broj Hrvata, nisu bili spremni trgovati s pozicijama u vlasti Federacije BiH i zbog čega su isključeni iz vlasti.

Čović je u razgovoru s Arbour izrazio očekivanje da će uskoro postići dogovor o ustroju državnog vijeća ministara između šest stranaka SDP-a BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpske demokratske stranke (SDS) te dva HDZ-a u BiH, što bi po njemu otvorilo mogućnost rekonstrukcije vlade u Federaciji te Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙