FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex skliznuo na najnižu razinu u mjesec dana

Autor: neba
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas skliznuo na najnižu razinu u više od mjesec dana zbog mršavog prometa i nedostatka poticajnih vijesti kako s domaće, tako i sa svjetske gospodarske scene.

Crobex indeks pao je do 12,30 sati 0,30 posto, na 2.222 boda, najnižu razinu od 24. svibnja, kada je iznosio 2.219 bodova.

Crobex10 skliznuo je, pak, 0,33 posto, na 1.204 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,5 milijuna kuna, što je pola milijuna kuna manje nego jučer u ovo doba.

Na listu milijunašica zasad se uvrstila samo dionica Vira. Uz promet od 2,7 milijuna kuna, cijena joj je porasla 4,3 posto, na 470 kuna.

„Osim što je sa samo četiri dionice zasad ostvaren promet veći od pola milijuna kuna, na domaćem se tržištu ne događa ništa značajnije. Likvidnost je niska, a Crobexi stagniraju“ kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Na drugo mjesto najlikvidnijih plasirala se dionica AD Plastika, s prometom od 750 tisuća kuna. Pritom joj je cijena porasla više od 2 posto, na 131 kunu.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od oko 720 tisuća kuna, a cijena joj je oslabila 0,47 posto, na 257 kuna.

Dionica Đuro Đaković Holdinga poskupila je 1,9 posto, na 69 kuna, uz promet od oko 700 tisuća kuna.

Crobex indeks već nekoliko dana dotiče najnižu razinu u više od mjesec dana.

„U slučaju daljnjeg pada cijena dionica na Zagrebačkoj burzi, tehnička analiza pokazuje da se podrška Crobexu nalazi na 100-dnevnom eksponencijalnom pomičnom prosjeku od 2.216 bodova. Ako se probije i ta podrška, iduća je na Fibbonacijevom retracementu na 2.205 bodova. No, očekujemo da neće doći do većih pomaka na tržištu do kraja srpnja, kada će kompanije početi izvještavati o poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju“, zaključuje Laća.

I na svjetskim se burzama trguje oprezno. Londonski FTSE i pariški CAC indeks u blagom su minusu, dok je frankfurtski DAX provirio u pozitivno područje nakon što je objavljeno da su industrijske narudžbe u Njemačkoj u svibnju porasle, dok se očekivao njihov pad.

Američki terminski indeksi pokazuju i da su američki ulagači na oprezu. Uoči današnje početka trgovanja na Wall Streetu, terminski S&P 500, Dow Jones i Nasdaq indeks u minusu su između 0,2 i 0,4 posto.

„Na svjetska bi tržišta danas mogla utjecati objava ISM indeksa o aktivnostima u američkom uslužnom sektoru, dok će sutra u fokusu ulagača biti sjednica čelnika Europske središnje banke koji bi, kako se očekuje, mogli povećati ključne kamatne stope s 1,25 na 1,50 posto“, kaže Laća.

Na svjetskim burzama vlada oprez i zbog toga što se u petak očekuje ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će pokazati kakva je situacija na tamošnjem tržištu rada.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙