FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

0ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) -

Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će ovih dana objaviti datum parlamentarnih izbora, ističući da ni jedna vladajuća koalicija nije tako rano obznanila kada će biti izbori, te da stoga ne zna o kojoj vrsti političke odgovornosti govori predsjednik države Ivo Josipović kada tvrdi da zbog političke odgovornosti očekuje da će se uskoro odrediti datum izbora. Premijerka Kosor je ispred Banskih dvora novinarima izjavila kako vjeruje da će svi biti zadovoljni datumom izbora, naglasivši da ni jedna vlada niti vladajuća koalicija nisu tako rano javno najavili izbore i tako svim političkim strankama obznanili datum izbora kako bi se za njih mogli pripremiti. "Mislim da to pokazuje iznimnu političku odgovornost sviju nas, vlade, vladajuće koalicije i mene kao predsjednice vlade", poručila je. Upitana znači li to da će datum izbora objaviti ovoga tjedna, premijerka je odgovorila: "Ovih dana", iako, kako je rekla, s koalicijskim partnerima još, kao predsjednica HDZ-a, nije razgovarala o konkretnom datumu, ali je s njima u svakodnevnom kontaktu. "Do sada nismo razgovarali o konkretnom datumu i sve informacije koje se pojavljuju u javnosti nisu točne jer nitko od nas nikada ni na jednom sastanku nije spomenuo neki fiksirani datum u ovom ili onom mjesecu. Ako mi možete vjerovati, voljela bih da mi vjerujete", naglasila je Kosor. Novinare je zanimalo i kako tumači tvrdnje predsjednika Josipovića da, iako ne postoji formalni rok za određivanje datuma izbora, postoji politička odgovornost te da stoga očekuje da će se datum izbora uskoro odrediti. "Ne znam o kojoj vrsti političke ogovornosti govori predsjednik Josipović. Podsjetit ću da nikad nisam čula da je Jospović ili bilo tko drugi spočitavao, na primjer, premijeru Račanu koji je 22. rujna objavio da će izbori biti 23. studenoga. Prema tome, mi smo u godini kad sam najavila u ime koalicije da će biti izbori, makar je zadnji rok za održavanje izbora 11. ožujka 2012.", naglasila je Kosor. Ponovila je kako bi bilo dobro da se predsjednik ni na koji način ne uključuje u predizbornu kampanju. Podsjetila je kako je ranije najavila da će datum održavanja izbora objaviti nakon završetka pregovora s EU, za koje se prvo predviđalo da će biti završeno 24. lipnja, te je u tom smislu i najavljivala da će datum izbora obznaniti do kraja lipnja. "Budući da je završetak (pregovora) formalno bio 30. lipnja, nama svakako treba još nekoliko dana da sva stajališta usuglasimo. Prema tome, nema izvanrednog stanja, izvanrednih događaja", rekla je Kosor.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa pozvalo je danas one koji u javnim istupima kritiziraju nove prijedloge zakona o znanosti i visokom obrazovanju, da "uistinu pročitaju predložene nacrte Zakona, kao i članak koji jasno definira besplatan studij, kako bi o njima mogli odgovorno javno govoriti, te ih na isti način komentirati". Na žalost, u posljednje vrijeme možemo zaključiti iz nekih javnih istupa pojedinaca da prenose netočne i neprovjerene tvrdnje te na taj način zbunjuju i dezinformiraju javnost, ustvrdilo je Ministarstvo u priopćenju. Predloženim zakonskim rješenjima Ministarstvo je odlučilo ukinuti školarine "koje su sada na pojedinim fakultetima enormno visoke za prosječnog građanina Hrvatske" te omogućiti besplatan studij bez naplate upisnina, dok studenti ispunjavaju svoje obaveze, a sve kako bi se osiguralo da znanost i visoko obrazovanje bude jednako dostupni i da djeluju u interesu čitavog društva, dodaje se. Podsjeća se na stavak 2. članka 48. Nacrta prijedloga Zakona o visokom obrazovanju u kojemu stoji da "studenti državljani Republike Hrvatske koji studiraju na redovitom prijediplomskom i diplomskom studiju na javnim visokim učilištima ostvaruju pravo na financiranje cjelovitog iznosa troškova upisnine sredstvima državnog proračuna, pod uvjetom da ispunjavaju obveze utvrđene općim aktom visokog učilišta, a uvažavajući minimalne kriterije utvrđene pravilnikom o studentskom standardu". Dodaje se da je najnovijom verzijom zakona Ministarstvo omogućilo besplatno studiranje i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa priopćilo je danas u povodu štrajka akademskih radnika u organizaciji sindikata Akademske solidarnosti, da će zaštititi sve koji žele raditi, pozivajući pritom štrajkaše da pokažu minimum akademske solidarnosti prema studentima i kolegama koji žele raditi. Ministarstvo izražava zabrinutost zbog najava pojedinaca o onemogućavanju polaganja ispita za studente što će, upozorilo je, u konačnici imati za posljedicu da oni neće uspjeti ispuniti obveze na studiju. "Stoga ministarstvo apelira na sve koji planiraju štrajkati da pokažu barem minimum akademske solidarnosti te da prvenstveno vode brigu o interesu studenata, njihovim ispitnim rokovima i završetku godine", ističe Ministarstvo. Što se tiče odluke Filozofskog fakulteta o obustavi nastavnog procesa, ministarstvo je istaknulo da će zaštititi sve profesore koji žele raditi i brinuti za studente. "Ne želeći osporiti bilo čije pravo na izražavanje nezadovoljstva bilo čime, dokle god to radi u skladu sa zakonom, ministarstvo smatra potrebnim ukazati na činjenicu da svaku eventualnu odluku o obustavi nastavnog procesa ili nezapočinjanju nove akademske godine od strane čelnika visokih učilišta smatra ne samo protuzakonitom, već i protuustavnom, jer se njome sve zaposlenike prisiljava na štrajk, čime se krši njihovo Ustavom i Zakonima zagarantirano pravo na rad", dodaje. "U tom smislu, ministarstvo od čelnika fakulteta traži da poštuju ustavom i zakonom zajamčena prava svih svojih zaposlenika, a same zaposlenike fakulteta poziva da svako kršenje njihovih prava u smislu onemogućavanja rada prijave ministarstvu putem adrese ured@mzos.hr. Ministarstvo pri tom jamči potpunu zaštitu u skladu s ustavom i važećim zakonima", navodi se.

ZAGREB/ŠIBENIK - Današnja pretraga za nestalom Antonijom Bilić prekinuta je u 16,15 sati, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava (PU). Pretraživan je tok rijeke Krke od mosta u Kninu do jezera Brljana, koje se isušuje, a na području zadarske Policijske uprave dionica ceste od Kaštela Žegarskog preko mjesta Bogatnika do Bilišana, zatim zaselak Paravinje i akumulacijsko jezero Muškovci kod Obrovca. Glasnogovornik zadarskog PU-a Elvis Žodan izvijestio je da se jezero Muškovci pretražuje drugi put jer je tako prosudio MUP-ov stožer za potragu. U pretrazi terena sudjelovalo je više od 150 osoba, većim dijelom pripadnici interventne, specijalne i kriminalističke policije, hrvatske vojske, gorske službe spašavanja te vatrogasaca. Sedamnaestogodišnja Antonija Bilić nestala je 7. lipnja dok je stopirala kod mosta na Čikoli. Sumnja se da ju je ubio 42-godišnji Dragan Paravinja, koji je nakon uhićenja u BiH priznao zločin i rekao da je djevojku zadavio i bacio u rijeku Krku.

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Zlatko Ivaniš danas su u ministarstvu kulture dodijelili ugovore od ukupno 1,5 milijuna kuna predstavnicima 21 javne ustanove za sufinanciranje provedbe 28 projekata iz područja zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti te za obrazovne i istraživačke projekte zaštite prirode. Ministar Mesić istaknuo je da su te javne ustanove nacionalnih parkova i parkova prirode, županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i jedinice lokalne samouprave ostvarile pravo na sredstva na natječaju koji je raspisao fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2010. jer su njihovi projekti ocijenjeni kao najbolji. Naglasio je da je od 2004. do danas realizirano više od 18 milijuna kuna na sličnim projektima cilj kojih je očuvanje prirode, posebno biološke i krajobrazne raznolikosti. Dodao je kako je za netom završenih pristupnih pregovora s EU-om upravo dio ministarstva kulture, uprava za zaštitu prirode, obavio znatan posao pri usklađivanju pravila s EU-om. Tako smo na pravom putu da provedemo sveobuhvatan program EU-a za zaštitu prirode, za NATURA-u 2000., dodao je. Ministarstvo je dobilo poseban zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt integracije u taj program koji traje pet godina, a cilj mu je da se sve naše institucije i ustanove koje se bave zaštitom prirodne baštine što bolje integriraju u EU u zaštiti prirodne baštine.

ZAGREB - Saborski Odbor za zakonodavstvo dao je danas jednoglasnu potporu paketu zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, a iako predstavnika oporbe nije bilo, u raspravi su sveučilišni profesori i pravni stručnjaci iznijeli brojne primjedbe na pojedine zakonske odredbe. Vanjski član Odbora, nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić upozorio je da se Ustavni sud pitanjem autonomije sveučilišta bavio sedam puta te da je u ovim zakonskim prijedlozima velik broj odredaba jednak onima koje je Ustavni sud ocjenjivao i ukinuo. "Sad ćemo reći - donesimo zakon pa neka ga Ustavni sud ukine. Ima li smisla ta igra, nisu li posljedice dosta ozbiljne", upitao je Klarić. I drugim vanjskim članovima iz redova sveučilišnih profesora bile su dvojbene odredbe kojima se, kažu, ugrožava autonomija sveučilišta i ukida samostalnost fakulteta, ugrožava financiranje sveučilišta i budućnost njihova poslovanja.

ZAGREB - Troje optuženih iz korupcijske afere 'veliki maestro' - bivši šef Odjela nekretnina Hrvatskoga fonda za privatizaciju Igor Petlevski, istarska odvjetnica Asja Piplović i poduzetnik Mladen Jandriček, kojima je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu, na ponovljenom suđenju na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu danas su oslobođeni optužbe kojom ih se teretilo za nezakonitosti u slučaju zemljišta Facinke. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu koju će uložiti po primitku pisanog otpravka presude kojom je Općinski kazneni sud u Zagrebu troje optuženih oslobodio optužbe da su izdavali i neovlašteno pribavljali poslovne tajne te da su zlouporabili položaj i ovlasti. U priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, objavljenom večeras na internetskim stranicama DORH-a, ističe se kako je nepravomoćna oslobađajuća presuda donesena nakon što je sud odbio ključni dokazni prijedlog da se preslušaju snimke razgovora između suoptuženika, smatrajući ga nevažnim. U prvom postupku na zagrebačkome Županijskom sudu u svibnju 2009. Petlevski je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, a odvjetnica Piplović i njezin partner Jandriček na godinu i tri mjeseca. No, Vrhovni sud je lani u ožujku ukinuo taj dio presude u slučaju veliki maestro.

ZAGREB - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je nakon šestomjesečne istrage zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Darka Dakića i Đorđa Vuletića, koje je teretilo za pokušaje ubojstva novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo. Dakića i Vuletića teretilo se da su s nepoznatom osobom u rujnu 2008. usred dana pretukli poduzetnika Galinca kod Ministarstva gospodarstva u Zagrebu, a Dakić je bio osumnjičen i da je u lipnju te godine pretukao novinara Miljuša ispred njegova stana u zagrebačkom naselju Kajzerici. Premlaćivanja su okvalificirana kao pokušaji ubojstva, no budući da tijekom sudske istrage indicije i podatci iz kaznene prijave nisu potvrđeni i pretvoreni u dokaze, Državno odvjetništvo je odustalo od kaznenog progona Dakića i Vuletića. Istraga koja je pokrenuta na Županijskom sudu u Zagrebu, na temelju podataka i indicija iz kaznene prijave iz kojih je državni odvjetnik zaključio kako postoji sumnja da su oni počinili ta kaznena djela, nije rezultirala višim stupnjem sumnje zasnovane na prikupljenim izravnim dokazima ili zatvorenom krugu indicija, potrebnim za podizanje optužnice, izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo. Kako je objašnjeno, unatoč velikom broju provedenih istražnih radnji i provjera svih okolnosti, indicije utvrđene u istrazi u svojoj ukupnosti i povezanosti ne tvore zatvoreni krug indicija, na temelju kojeg bi se moglo s relevantnim stupnjem sumnje zaključivati da su okrivljenici počinili kaznena djela. Nakon odustajanja od kaznenog progona, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od policije nastavak kriminalističkog istraživanja kako bi se prikupili mogući novi, kvalitetniji dokazi protiv okrivljenika ili drugih počinitelja tih kaznenih djela.

SPLIT - Ravnatelj 57. Splitskog ljeta Nikša Bareza danas je na službenom predstavljanju programa festivala koji će se održati od 14. srpnja do 14. kolovoza, rekao kako ne isključuje mogućnost neodržavanja te kulturne manifestacije, budu li djelatnici splitskog HNK organizirali štrajk kojim su zaprijetili u slučaju da im se ne isplati naknada za rad na Splitskom ljetu i ne bude li prihvaćen novi kolektivni ugovor. Bude li organiziran štrajk, onda neće biti Splitskog ljeta, rekao je Bareza dodavši kako trenutačno ne vidi rješenja, ako grad Split i Ministarstvo kulture ne pronađu mogućnost rješenja. Sindikat i Radničko vijeće splitskog HNK jučer su na zboru radnika te kazališne kuće zaprijetili štrajkom te predložili da se HNK Split i Splitsko ljeto u potpunosti odvoje po uzoru na Dubrovačke ljetnje igre. No, Bareza je danas je odbacio taj prijedlog istaknuvši kako bi bez ansambala Opere, Drame i Baleta splitskog HNK bilo nemoguće organizirati Splitsko ljeto, dok u Dubrovniku ne postoji takvo kazalište nego samo dramsko kazalište Marina Držića.

DUBROVNIK - Predsjednik dubrovačko-neretvanskoga Županijskog odbora HDZ-a Frano Matušić rekao je danas na konferenciji za novinare, na kojoj je bilo riječi o izborima za mjesnu samoupravu grada Korčule u kojoj su HDZ i njegovi koalicijski partneri osvojili najviše mandata, kako su ti rezultati "najbolji odgovor na ankete koje nam serviraju iz kukuriku koalicije". "Rezultati izbora u kojima smo osvojili 54 posto mandata najbolji su odgovor na ankete koje nam serviraju iz kukuriku koalicije", naglasio je Matušić te dodao kako je čudno i neobično kako Radimir Čačić dugoročno planira svoju budućnost, a rezultati na terenu daju najbolji odgovor na sve njegove ankete. HDZ-ovci su prozvali korčulanskoga gradonačelnika Mirka Duhovića da je oštetio grad prenamjenom zemljišta od 3500 metara četvornih u središtu Korčule te su pozvali USKOK i DORH da istraže taj slučaj. Na izborima za mjesnu samoupravu grada Korčule koalicija HDZ-HSS-HSP osvojila je 26 mandata, HDZ-ova samostalna lista još četiri mandata, samostalna lista SDP-a 17 mandata i tri u koaliciji s HNS-om.

ZAGREB - Više od 500 polaznika iz 20-tak zemalja okupilo se na trećem Međunarodnom studiju hagioterapije koji se od ponedjeljka, 4. srpnja, do subote, 9. srpnja, održava u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na zagrebačkome Kaptolu, pod vodstvom mons. dr. Tomislava Ivančića, utemeljitelja hagioterapije. Organizator skupa o hagioterapiji - tome izvornom hrvatskom modelu istraživanja i liječenja patologije duhovne duše, je Matična vrhovna uprava Zajednice "Molitva i Riječ", izvijestio je danas portal Glasa Koncila. Dok su prva dva Međunarodna studija hagioterapije detaljno iznijela teoriju o terapijskim temeljima te pojasnila kako iskusiti duhovno zdravlje, treći studij posvećen je učenju o posredovanju duhovnoga zdravlja. Mons. dr. Ivančić pojasnio je sam pojam hagioterapije, koja istražuje čovjekovu duhovnu dušu - njezinu patologiju, dijagnozu i terapiju. Govoreći o temi ovoga trećeg studija dr. Ivančić je kazao kako je terapija "otklanjanje boli i patnje" te "donošenje zdravlja tamo gdje je bolest, dobra tamo gdje je bilo zlo, istine gdje se nalazila laž, ljubavi gdje je vladala mržnja, života gdje se ugnijezdila smrt", a "to se događa tako da uspostavimo cjelovitost duha tamo gdje je on okrnjen, ranjen, bolestan i slab". Šestodevni studij podijeljen je u nekoliko cjelina, a polaznici kroz predavanja i praktikume konkretno promišljaju o uzrocima duhovne patologije te o boli i patnji duhovne duše, uče o tome tko su hagiopacijenti i kakvi trebaju biti hagioasistenti, o zakonitostima duha, lijekovima za duhovnu dušu, te o samom posredovanju terapije.

ZAGREB - U cijeloj Hrvatskoj u lipnju su prevladavale srednje mjesečne temperature zraka iznad višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.), izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Temperaturna odstupanja u lipnju su bila u rasponu od 1,3 Celzijeva stupnja u Osijeku do 2,6 Celzijevih stupnjeva u Bjelovaru, Dubrovniku i Splitu (Marjan). Toplinske prilike u Hrvatskoj za lipanj su bile u kategorijama: toplo (šire područje Osijeka i Daruvara), vrlo toplo (Komiža, šire područje Knina i Pazina te dio središnje i istočne Hrvatske) i ekstremno toplo (na preostalu dijelu Jadrana i zaleđa, Lici te na širem području Bjelovara i Varaždina). DHMZ navodi kako su u lipnju količine oborina u Hrvatskoj bile uglavnom niže od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.). Iznimka su Sisak, Karlovac, Knin, Parg te otoci južnog Jadrana (Hvar i Vis) gdje je taj prosjek nadmašen. Odstupanja za lipanj su u rasponu od pet posto višegodišnjeg prosjeka za lipanj u Lastovu (2,1 mm) do 271 posto tog prosjeka u Komiži (124,5 mm). U Dubrovniku je količina oborina u lipnju bila jednaka višegodišnjem prosjeku. Oborinske prilike za ovogodišnji lipanj bile su u rasponu od vrlo kišnog do ekstremno sušnog. U skupini vrlo kišno nalazila se Komiža, a šire područje Karlovca i Siska nalazilo se u kategoriji kišno. Šire područje Splita, Šibenika, Gospića i Rijeke te dio istočne Hrvatske bilo je u skupini sušno. Dio južnog Jadrana te šire područje Daruvara i Varaždina bilo je u skupini vrlo sušno, a šire područje Bjelovara u skupini ekstremno sušno.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙