FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Bajs: u glavnu turističku sezonu ulazimo s pozitivnim rezulatima iz predsezone

Autor: pgas
SPLIT, 4. srpnja 2011. (Hina) - Ministar turizma Damir Bajs izjavio je danas kako se očekuje da će Hrvatska, nakon niza godina, po prvi put u glavnu turističku sezonu ući s pozitivnim rezultatima iz predsezone te da su za takav ishod ključna prva dva tjedna u srpnju ove godine.

Ranijih smo godina imali slabiju popunjenost kapaciteta u prva dva tjedna srpnja te smo uložili napore da to ove godine popravimo, istaknuo je Bajs sudjelujući u Splitu na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji 6. projekta ADRIAN - izbora najboljeg obiteljskog i malog hotela.

Taj izbor pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma organizira Slobodna Dalmacija u suradnji sa Zračnom lukom Zagreb, Nacionalnom udrugom malih i obiteljskih hotela te Hypo Alpe Adria Bankom.

Ministar je rekao kako je prošli, prvi vikend u srpnju, koji je prijelazni između predsezone i glavne sezone, pokazao da turisti na Jadran dolaze dominantno cestovnim prometom te da je povećan broj dolazaka domaćih turista u odnosu na ranije godine.

Bajs je naglasio kako u strukturi gostiju u ovogodišnjoj sezoni možemo očekivati pozitivne rezultate sa njemačkog, austrijskog, slovenskog, slovačkog i češkog tržišta, te dobre rezultate sa ruskog tržiša, ali i negativne rezultate sa talijanskog i japanskog tržišta.

"U hotelskom sektoru imamo oko 100.000 postelja, od čega je 15.000, tj. 15 posto u malim obiteljskim hotelima, ali mali obiteljski hoteli ostvaruju čak 25 posto ukupnih noćenja hotelskog sektora", kazao je Bajs.

Pojasnio je kako mali obiteljski hoteli prosječno na godinu imaju veću zauzetost, odnosno rade 180 dana, dok ostali hoteli u prosjeku rade 122 dana godišnje.

Naglasio je kako je za gradnju malih obiteljskih hotela u proteklih nekoliko godina izdvojeno više od dvije miljarde kuna kredita uz vladino subvencioniranje većeg dijela kamata.

Direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović, koji je prošlog tjedna imenovan za predsjednika Europske udruge zračnih luka s prometom do pet milijuna putnika godišnje, istaknuo je kako će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju porasti potreba za malim zračnim lukama posebice na otocima, gdje se, kako je rekao, uz već postojeće manje zračne luke na Braču i Hvaru, planira njihova gradnja na Visu i Korčuli.

"Prema najnovijim podacima Europom leti 540.000 privatnih zrakoplova, a mi ih našim turizmom uopće nismo obuhvatili", naglasio je Peović.

(Hina) xpgas yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙