FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajland: uvjerljiva pobjeda oporbe bliske Shinawatri

Autor: bcav
BANGKOK, 3. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Prvi podaci izbornog povjerenstva pokazuju da je na nedjeljnim izborima na Tajlandu uvjerljivo pobjedila oporba, predvođena sestrom bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre, što se tumači kao trijumf seoskog i siromašnog gradskog stanovništva koje se prošle godine sukobilo s vojskom.

Nakon prebrojanih 80 posto glasova, stranka Puea Thai (Za Tajlanđane) koju vodi Yingluck Shinawatra osvojila je natpolovičnu većinu u parlamentu s 255 od ukupno 500 mandata, što otvara put toj 44-godišnjoj poslovnoj ženi da postane prva premijerka u povijesti zemlje.

Vladajuća Demokratska stranka premijera Abhista Vejjajive osvojila je 164 mandata, lošije nego na izborima 2007., pa postoje šanse da Abhisit bude smijenjen s čela stranke.

Nakon objave tih podataka, premijer Abhisit čestitao je Yingluck na izbornoj pobjedi te je najavio da će njegova stranka kao oporba igrati "konstruktivnu" ulogu u novom sazivu parlamenta.

"Sada je jasno da je Puea Thai dobila izbore i Demokratska stranka priznaje poraz. Čestitam pobjedničkoj stranci na pravu da formira novu vladu", rekao je Abhisit.

Izbjegli premijer i brat izborne pobjednice Thaksin Shinawatra najavio je da će čekati pravi trenutak za povratak u domovinu iz Dubaija.

"Želim se vratiti u Tajland, ali sačekat ću pravi trenutak", rekao je Thaksin, multimilijarder svrgnut pučem 2006. koji živi u Dubaiju kako bi izbjegao suđenje za korupciju za koje tvrdi da je politički motivirano.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙