FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 1. srpnja

Autor: mcur
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za petak, 1. srpnja:

ZAGREB - Hrvatski sabor razmotrit će izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u prošloj godini, po kojemu je broj pritužbi građana i građanki na račun spolne i rodne diskriminacije povećan za 14,1 posto u odnosu na 2009. godinu. Pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik u izvješću navodi kako i dalje postoje značajne razlike u plaćama između muškaraca i žena na hrvatskom tržištu rada. Upozorava i na brojne pritužbe zbog spolnog uznemiravanja žena na radnom mjestu te diskriminacije trudnica na području rada. Vlada je u svom očitovanju upozorila na koncepcijski nedostatak izvješća, odnosno da preporuke ne čine poseban dio izvješća, što, navodi se, otežava njihovu vidljivost te posljedično lakše provođenje. Sabor bi u 12 sati trebao glasovati o dosad raspravljenim točkama dnevnoga reda (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

Sjednica saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove na kojoj je jedna od tema prijedlog za donošenje rješenja o priznavanju prava na plaću saborskom zastupniku (11 sati, dvorana Eugena Kvaternika, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uručit će odlikovanja u prigodi Dana državnosti (13 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241).

(*) ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (14 sati, Banski dvori).

ZAGREB - Svečana sjednica HAZU-a u prigodi 20. obljetnice stvaranja hrvatske države, na kojoj će sudjelovati predsjednici Republike, Sabora i vlade Ivo Josipović, Luka Bebić i Jadranka Kosor. Nazočnima će se obratiti i predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, a predavanja će održati bivši predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan "Uspostava hrvatske državnosti kroz odluke Hrvatskog sabora", akademik Davorin Rudolf "Akti o proglašenju neovisnosti Republike Hrvatske" te akademik Nikša Staničić "Povijesne vrijednosti konstitutivnih akata donesenih 25. lipnja 1991." Na kraju svečane sjednice predviđen je glazbeni program (10 sati, Atrij palače HAZU-a, Zrinski trg 11).

ZAGREB - Udruga GONG dodijelit će nagradu "Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije" dubrovačkoj Građanskoj inicijativi "Srđ je naš". Nagrada se sastoji od povelje, skulpture i novčanog iznosa od 10 tisuća kuna. Bit će predstavljena i GONG-ova publikacija o političkoj pismenosti mladih u Hrvatskoj, u kojoj su objedinjeni rezultati istraživanja koje je GONG prošle godine proveo među hrvatskim srednjoškolcima te komentari i preporuke za podizanje razine političke pismenosti. Izdanje će predstaviti Dragan Bagić, jedan od autora tekstova, i profesori zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek i Ivan Šiber (10,30 sati, Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2 ).

ĐAKOVO - U Muzeju Đakovštine otvoriti će se izložba nematarijalnih kulturnih dobara s podrućja Osječko-baranjske županije upisanih na reprezentativni popis UNESCO-a. Predstaviti će se Gorjanske Ljelje i medičari s područja Slavonije, s prikazom izrade licitara. Autor izložbe je Branka Uzelac (10 sati, Ante Starčevića 34).

KASTAV - Dvadeseto "Kastafsko kulturno leto" otvorit će se koncertom "Renata - ponovno rođena" Renate Sabljak i revijalnog orkestra pod ravnanjem Dinka Appelta (21 sat, Crekvina u Kastvu). Središnji dio programa je 14. međunarodni festival gitare od 8. do 11. kolovoza. U programu su još 4. blues festival, 7. Čanson fest - festival čakavske šansone, koncerti, kazališne predstave i likovne izložbe. "Kastafsko kulturno leto" završava 27. kolovoza.

KOPRIVNICA - Svečano otvaranje izložbe "Podravski motivi - refleksije 1931.- 2011.- 80 godina hrvatske naivne umjetnosti" (19 sati, Galerija Koprivnice, Zrinski trg 9).

Zvjezdicom (*) je označen događaj za koji je poziv došao nakon emitiranja prve Najava događaja - Hrvatska - za petak, 1. srpnja.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Marko Curać

poslijepodne - Milka Ćurković

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xaš ymc/ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙