FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić s ukrajinskim parlamentarnim izaslanstvom

Autor: vmrs
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u srijedu izaslanstvo Odbora za europske integracije ukrajinskoga parlamenta i s članovima izaslanstva razgovarala o pregovaračkome procesu s Europskom unijom koji Hrvatska upravo završava, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Radilo se o dugom procesu koji je trajao 10 godina, a počeo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u proljeće 2001., rekla je Pusić.

Predsjednica Nacionalnog odbora odgovarala je i na pitanja ukrajinskoga izaslanstva u vezi sa sastavom odbora, njegovom funkcijom, načinom rada i ulogom u pregovaračkom procesu. Istaknula je da je Nacionalni odbor formiran konsenzusom svih parlamentarnih stranaka u proljeće 2005., te je takav konsenzus očuvan do danas. Radi se o tijelu u kojem su vodeći ljudi parlamentarnih stranaka, a predsjednik odbora oporbeni je zastupnik, kaže se u saborskome priopćenju.

Pusić je izrazila posebno zadovoljstvo važnom ulogom koju su u završetku pregovora odigrali Hrvatski sabor i Nacionalni odbor, a kao jedan od najvažnijih rezultata istaknula je reformu pravosuđa.

Ukrajinsko izaslanstvo zanimalo je može li se služiti hrvatskim modelom u formiranju vlastitoga Nacionalnog odbora. Članovi izaslanstva istaknuli su kako se radi o vrlo zanimljivom parlamentarnom nadzornom tijelu. Predsjednica Nacionalnog odbora je na to rekla da je prethodno nužno ostvariti konsenzus svih političkih stranaka o pitanju europskih integracija, te ponudila hrvatsku pomoć, iskustva i usluge u realizaciji te zamisli. "Nacionalni je odbor odličan instrument, ako imate konsenzus", kazala je Pusić.

(Hina) xvm/xpp ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙