FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dionica autoceste A1 Ravča-Vrgorac sutra se pušta u promet

Autor: dsta
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Dionica Ravča-Vrgorac, dužine 9,8 kilometara, autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bit će sutra puštena u promet, najavili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Puštanjem u promet ove dionice, autocesta A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 467 kilometara.

Ugovorena vrijednost radova građenja dionice Ravča-Vrgorac iznosi oko 717,5 milijuna kuna (bez PDV-a). Ukupna investicijska vrijednost radova na dionici Ravča-Vrgorac, uključujući i vijadukt Kotezi, čija je vrijednost izgradnje 218,97 milijuna kuna (bez PDV-a), iznosi oko 936,5 milijuna kuna (bez PDV-a), izvijestilo je resorno ministarstvo.

Radove na izgradnji te dionice izvodila je Poslovna udruga koju čine Hidroelektra-niskogradnja (vodeći partner), Viadukt Zagreb, Konstruktor-inženjering Split, Cesta Varaždin, Zagorje-Tehnobeton, Strabag Zagreb, Osijek-Koteks i zagrebačka Ingra.

Zbog teškog terena na dionici je projektirano 10 objekata, od toga pet vijadukata, četiri nadvožnjaka i jedan tunel. Najznačajniji objekti su vijadukt Kotezi, dužine 1.226,6 metara i tunel Umac dužine 440 metara desna cijev i 386,7 metara lijeva cijev.

Izgrađen je čvor Vrgorac tipa 'truba', koji omogućuje priključak autoceste na županijsku cestu Ž6208, a preko nje na državnu cestu D62 tj. na grad Vrgorac. Izgrađen je i cestarinski prolaz Vrgorac sa tri naplatne kućice, četiri prolaza, prolaza za vangabaritna vozila i objekt kontrole naplate.

Vijadukt Kotezi projektno je složeniji objekt te je u sklopu izgradnje ove dionice izdvojen kao samostalna cjelina. Radove na izgradnji vijadukta Kotezi izvodila je Poslovna udruga koju čine DYWIDAG Bau GmbH, Muenchen-vodeći partner i Strabag Zagreb (partner).

Svečanost otvaranja održat će se sutra prije podne, a planirano je da dionica Ravča-Vrgorac bude puštena u promet u 16 sati.

Cestarina na dionici Ravča-Vrgorac iznosi četiri kune, a od Zagreba do Vrgorca 191 kunu za osobna vozila.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙