FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski pobunjenici napreduju prema Tripoliju

Autor: akoz
TRIPOLI, 27. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Libijski pobunjenici su se u njihovom najvećem prodoru u više tjedana približili na oko 80 kilometara od libijske prijestolnice Tripolija, rekao je u ponedjeljak agenciji Reuters glasnogovornik pobunjenika.

Pobunjenici u Zapadnim planinama jugozapadno od Tripolija s Gadafijevim snagama bore se za nadzor nad gradom Bir al-Ganemom što znači da su sa svoji ranijih položaja napredovali oko 30 kilometara prema sjeveru, rekao je njihov glasnogovornik Reutersu.

"Nalazimo se na južnom i zapadnom rubu Bir al-Ganama", rekao je telefonom Juma Ibrahim, pobunjenički glasnogovornik u obližnjem gradu Zintanu.

Pobunjenici već tjednima ne uspijevaju znatnije napredovati iz svojih enklava na istoku i zapadu a NATO-ovi zračni udari nisu uspjeli srušiti Gadafija.

Analitičari kažu da ako operacije pobunjenika van prijestolnice počnu dobivati na zamahu da bi to moglo potaknuti protuvladine skupine u prijestolnici da ustanu protiv Gadafijeve vlasti što bi, vjeruju mnogi, bio najučinkovitiji način da ga se svrgne.

U Džerbi u susjednom Tunisu tri libijska ministra, ministar vanjskih poslova Abdelati Obeidi, ministar zdravstva Ahmed Hijazi i ministar socijalne skrbi Ibrahim Šerif, razgovaraju s "nekoliko inozemnih strana", izvijestila je tuniska agencija TAP.

Nije jasno uključuju li pregovori možebitni mirovni sporazum s pobunjenicima. Abdel Hafiz Goga, potpredsjednik pobunjeničkog Prijelaznog nacionalnog vijeća, prošlog je tjedna rekao da je vodstvo pobunjenika u neizravnim kontaktima s Gadafijevom vladom oko mogućeg mirovnog sporazuma.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙