FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena spomen ploča etnokoreologu Ivanu Ivančanu

Autor: kkop
MOLVE, 26. lipnja 2011. (Hina) - Na kući znamenitoga hrvatskog etnokoreologa i koreografa dr. Ivana Ivančana (1927.-2006.) u Molvama, večeras je otkrivena spomen ploča u prigodi obilježavanja pete obljetnice njegove smrti.

Postavljanje spomen ploče dr. Ivančanu organizirali su Družba Braća hrvatskog zmaja te Društvo za povjesnicu i starine Molve.

Na mjestu oko kojeg su se okupili brojni ljubitelji starina i sami Molvarci, Ivančan je proveo djetinjstvo i tu se vratio da poživi svoje posljednje godine života, rečeno je na svečanosti.

Mario Kolar, predsjednik Društava za povjesnicu, govoreći o Ivančanovom društvenom i profesionalnom angažmanu naglasio je kako je njegovim dolaskom u Institut za etnologiju i folkloristiku, etnokoreologija postala u Hrvatskoj samostalnim područjem istraživanja.

Kako ovaj svjetski poznati etnolog nije trpio uredski rad, tako je poduzimao opsežna terenska istraživanja na području cijele Hrvatske koje je opisao u svojim pisanim djelima, a zahvaljujući tome spriječio je da se na tom polju izgubi značajan dio identiteta hrvatskoga naroda, rekao je Kolar.

Spomen ploču otkrio je Dražen Podravec, pročelnik Zmajskog stola Križevci, podsjetivši da je dr. Ivančan ostavio 18 stručnih knjiga te 120 zaštićenih koreografija.

Osim znanstvenog rada, Ivančan je široj javnosti poznat po 60-godišnjem vrhunskom radu najtrofejnijeg hrvatskog amaterskog folklornog ansambla "Joža Vlahović", koji danas nosi ime Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivan Ivančan. On je zaslužan i za velike umjetničke uspjehe hrvatskog profesionalnog ansambla "Lado", čiji je bio dugogodišnji umjetnički direktor.

(Hina) xkkop ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙