FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bez dogovora Azerbejdžana i Armenije o Karabahu

Autor: mhaj
KAZAN , 24. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Predsjednik Armenije Serž Sarksjan i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev nisu se u petak uspjeli dogovoriti oko nacrta dokumenta koji je trebao omogućiti da se postave temelji za rješenje dva desetljeća dugog sukoba u Nagorno-Karabahu.

Alijev i Sarksjan razgovarali su u ruskome Kazanu o Nagorno-Karabahu, području nasljenom etničkim Armenima što su ga armenske vojne snage 'oduzele' Azerbejdžanu u jednom od najkrvavijih ratnih sukoba u zadnjih 20 godina.

Dvojica predsjednika i njihov ruskih kolega Dmitrij Medvedev su u priopćenju objavljenom nakon pregovora objavili kako su obje strane "potvrdile da su postigle međusobno razumijevanje kada je riječ o nizu pitanja čije bi rješenje omogućilo stvaranje uvjeta za usvajanje temeljnih načela", ali ih usvojili nisu.

Temeljna načela su dokument od 14 točaka koji bi trebao omogućiti početak pregovora o mirnome rješenju problema.

Rat Armenije i Azerbejdžana zaustavljen je krhkim primirjem 1994. godine nakon smrti 30 tisuća ljudi. Milijun ih je bilo prisiljeno napustiti svoje domove. Unatoč međunarodnom pritisku Rusije, SAD-a i Francuske dvije strane ne uspjevaju se dogovoriti niti o početku razgovora o trajnom rješenju. Azerbejdžan je prošle godine objavio da si zadržava pravo da prijepor riješi i Nagorno-Karabah vrati pod svoju kontrolu vojnim sredstvima.

(Hina) xmh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙