FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turistički porasti u Zagrebu

Autor: tmis
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - U Zagrebu je od siječnja do kraja travnja ove godine boravilo 9,4 posto više turista, koji su ostvarili 6,7 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, dok je samo u ovogodišnjem travnju turista bilo 19,3 posto više, a njihovih noćenja 16,5 posto više nego u lanjskom travnju, podaci su zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Spomenuti postoci rasta u prva četiri mjeseca u Zagrebu rezultat su 168,4 tisuće turističkih dolazaka i 282,8 tisuće noćenja, od čega su većinu ostvarili strani turisti.

Došlo ih je 113,1 tisuća, ili 16,2 posto više nego u lanjska prva četiri mjeseca, a sa 191,7 tisuća noćenja strani su turisti u Zagrebu ostvarili porast od 12,1 posto.

Za razliku od stranih, domaćih je turista u prva četiri mjeseca u Zagreb došlo 2,2 posto manje, ili njih 55,2 tisuće, koji su i s 91,1 tisućom noćenja zabilježili pad, od 3,1 posto.

Slično je bilo i u travnju ove godine, domaćih je dolazaka i noćenja bilo manje, a stranih znatno više nego u istom lanjskom mjesecu.

Domaćih gotovo 15 tisuća dolazaka i 24 tisuće noćenja pad je od 6,2, odnosno 10,4 posto, dok je stranih 43,2 tisuće dolazaka i 70,6 tisuća noćenja porast od čak 31,7, odnosno 29,8 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj.

Više od 82 posto ukupnih četveromjesečnih turističkih dolazaka i 81 posto noćenja u Zagrebu je ostvareno u 45 hotela, koji su time zabilježili poraste od gotovo 11, odnosno 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Među stranim turistima prvih pet mjesta u dolascima u četiri mjeseca u Zagrebu drže Nijemci, Austrijanci, Talijani, turisti iz Bosne i Hercegovine te SAD-a, dok su najvažnije poraste dolazaka ostvarili Bugari (53 posto), Francuzi (30,7 posto), Britanci (20,6 posto) i Rusi (59,4 posto).

Zanimljivo je i da je turista iz Kine i Južne Koreje došlo dvostruko više nego u lanjska četiri mjeseca, iako je tu riječ od tek o nešto malo više od tisuću dolazaka iz svake od tih zemalja.

Općenito, od ukupno više od 36 inozemnih tržišta iz Europe i svijeta minusi u dolascima su u Zagrebu u četiri mjeseca ove godine zabilježeni samo iz Austrije, Makedonije, Nizozemske i Australije.

Prema načinu dolazaka u Zagreb primjetno je da je većina njih, 138,3 tisuće ili 82,1 posto od ukupnog broja, stigla individualno, ostvarivši time porast od gotovo 6 posto u odnosu na prva četiri lanjska mjeseca.

Organizirano ih je došlo manje, 30 tisuća, ali je to veći porast, od čak 29,3 posto.

(Hina) xtam yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙