FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bolu na Braču skup o forenzici

Autor: tdel
ZAGREB/BOL, 20. lipnja 2011. (Hina) - Sedmi znanstveni skup o forenzici, antropologiji i medicinskoj genetici koji je danas počeo u Bolu na Braču okupio je oko 550 sudionika i 75 izlagača iz 40-ak zemalja.

Skup je otvorio istaknuti hrvatski znanstvenik Dragan Primorac. U uvodnom izlaganju otac istraživanja genetskog podrijetla naroda Peter Underhil predstavio je znanstveni rad u kojem su sudjelovali i Dragan Primorac, Pavle Rudan, Damir Marjanović i Richard Villems, a po kojemu tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca potječe od takozvanih starih Europljana koji su preživjeli zadnje ledeno doba na nekoliko lokaliteta u Europi.

Veliko zanimanje sudionika izazvala je i studija profesora Manfreda Kaysera po kojoj će se uskoro na osnovi bioloških tragova pronađenih na mjestu zločina, osim spola, moći odrediti i izgled počinitelja - njegova visina, oblik kose, boja očiju i dob.

Poznati forenzičar Henry C. Lee govorio je o važnosti primjene DNK analize, navodeći primjere nekih slučajeva iz povijesti te što bi se moglo iščitati iz tragova pronađenih na mjestu zločina da se tada primjenjivala DNK analiza.

O primjeni kompleksne biološke terapije u akademskim centrima govorio je Malcolm Brenner.

Na konferenciji su predstavljene nove tehnologije utvrđivanja identiteta počinitelja zločina u kojem je, poput silovanja, sudjelovalo nekoliko njih.

Na prezentaciji kliničke sekcije najavljen je razvoj imunoterapije u slučajevima oboljelih od karcinoma.

Izrazivši zadovoljstvo konferencijom, Primorac je istaknuo kako je Hrvatska ovih dana pravi centar izvrsnosti.

Organizatori konferencije, koja traje do 24. lipnja, su Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (International society for applied biological sciences - ISABS), Klinika Mayo, Sveučilišta Penn State i New Haven iz SAD-a te Sveučilišta u Rijeci, Splitu i Osijeku.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙