FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepoznati Caravaggio pronađen u Britaniji

Autor: dger
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Nepoznato Caravaggiovo ulje na platnu koje prikazuje sv. Augustina pronađeno je u privatnoj zbirci u Velikoj Britaniji, a po tvrdnjama stručnjaka, riječ je o izražajnom i zrelom djelu nastalom vjerojatno 1600. godine, prenosi britanski list "The Guardian".

Vodeći stručnjak za Caravaggiovo djelo Sebastian Schuetze, profesor povijesti umjetnosti Sveučilišta u Beču i jedan od autora knjige o tom slikaru koja će uskoro biti objavljena u izdanju Yale University Pressa i u kojoj će prvi put biti objavljena reprodukcija tog djela, ističe da je posrijedi veliko otkriće. "Slika za koju se mislilo da je djelo anonimnog slikara iz 17. stoljeća, nakon restauracije, otkrila je sve svoje umjetničke vrijednosti", rekao je Schuetze komentirajući djelo koje je vjerojatno nastalo kad je Caravaggiu bilo 28 godina.

Slika je dugo bila zanemarena u privatnoj zbirci i smatrala se djelom anonimna autora. Premda je bila prekrivena starim slojevima laka i naknadnih nanosa boje, njezin potencijal prvi je primijetio Clovis Whitfield, britanski povjesničar umjetnosti i trgovac umjetninama.

Trag slike može se pratiti do jednog od najmoćnijih Caravaggiovih mecena u Rimu Vincenza Giustinianija koji je, kako je zabilježeno u njegovu inventaru 1638., posjedovao Caravaggiovu sliku sv. Augustina sličnih dimenzija.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571.-1610.) unio je revoluciju u umjetnost, a majstori su se stoljećima divili njegovu radikalnom korištenju chiaroscura. No, njegov je buran život bio prepun nasilja i sukoba s vlastima te je umro u nerazjašnjenim okolnostima.

Slika će biti izložena na izložbi "Caravaggio i njegovi rimski sljedbenici" u kanadskoj Nacionalnoj galeriji.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙