FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 19. lipnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WASHINGTON

Barack Obama, kojeg je otac Kenijac napustio kada su budućem američkom predsjedniku bile dvije godine, izjavio je u subotu da se još uvijek često pita kako bi se stvari razvijale u njegovu životu da je otac ostao u obitelji. "Osjećao sam da ga nema. I pitao se kako bi izgledao moj život da je bio tu", rekao je Obama u obraćanju putem radija i interneta uoči Dana očeva u Sjedinjenim Državama. Američki predsjednik je rekao da mu je biti ocem "ponekad najteži, ali uvijek najdraži posao" te je pozvao sve očeve da više vremena provedu sa svojom djecom, i onda kada je teško. Priznavši da je zbog političke karijere često odsutan zbog čega je najveći teret roditeljstva pao na njegovu suprugu Michelle, Obama je rekao da pokušava maksimalno iskoristiti svaku minutu provedenu s kćerima Maliom i Sashom.

PULA

Poznati talijanski kantautor Zucchero održao je u subotu navečer koncert u pulskoj Areni pred oko tri tisuće gledatelja čime je otvorena sezona koncerata u pulskom amfiteatru. Zuccheru je to bilo treće gostovanje u Puli na kojem je predstavio svoj posljednji, ukupno 21. album "Chocabeck" objavljen u studenom prošle godine, a osim novih izveo je i stare pjesme nastale u zadnjih tridesetak godina karijere. Rođen kao Adelmo Fornaciari 1955. godine, taj talijanski kantautor poznat je u svijetu glazbe kao Zucchero Sugar Fornaciari ili jednostavno Zucchero. Najpoznatiji su mu hitovi "Senza una donna", "Dune Mosse", "Pippo", "Non ti sopporto piu'", "Hey Man" i "Solo una sana e consapevole libidine".

LUCKNOW

Uprava zatvora u Indiji oslobodila je u subotu najstarijeg zatvorenika u zemlji kojemu je 108 godina i koji je služio kaznu od svoje 84. godine zbog ubojstva. Brij Bihari Pandey, hinduistički svećenik, oslobođen je iz humanitarnih razloga, po odluci suda u državi Uttar Pradeshu. Davne 1987., kada su mu bile 84 godine, zajedno s petnaestoricom pomagača, među kojima su bili i članovi njegove obitelji, ubio je četiri osobe zbog spora oko nasljedstva.

KIGALI

Dvadeset dva mladunčeta gorile dobila su ime u subotu na sjeveru Ruande na zanimljivoj svečanosti, u nazočnosti predstavnika državnog vrha, među kojima je bio i premijer Bernard Makuza. Kao i prethodnih godina, svečanost je upriličena u Kinigiju, u podnožju parka prirode Vulkani, središtu tih primata kojima prijeti izumiranje. Na području tog glasovita vulkanskog lanca na granici Ruande, Ugande i Demokratske Republike Konga (DRK) živi polovica od 700 planinskih gorila koliko ih još ima u svijetu. Mladunčad gorile nisu bila na svečanosti koja se održala izvan njihova prirodna staništa, već su ih predstavljala djeca prerušena u gorile. Otvarajući svečanost, koju su izravno prenosili državni radio i televizija, premijer je prvom mladunčetu nadjenuo ruandsko ime "Ljambo", što znači "riječ".

BERLIN

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz razvija hibridni papamobil koji bi trebao biti gotov do posjeta Benedikta XVI. Njemačkoj koncem rujna, piše u subotu njemački tjednik Wirtschaftswoche. Kako navodi tjednik, papamobil je konstruiran po uzoru na Mercedesovo terensko vozilo klase M, ali s hibridnim motorom. Električni akumulator (litij-ionski) na punjenje može prijeći 30 km bez onečišćenja atmosfere. No, Papa si ne može dopustiti vozilo koje bi bilo isključivo na električni pogon, jer u slučaju atentata ono mora "brzo pobjeći", piše tjednik. Mercedes je već više od 80 godina glavni dobavljač automobila za Vatikan, podsjeća Wirtschaftswoche. Tvornica "zbog zaštite privatnosti" nikada ne objavljuje informacije o privatnim klijentima, rekao je glasnogovornik Mercedes-Benza. Benedikt XVI. kojega talijanski tisak ponekad naziva "zelenim Papom", neumorno se zalaže za zaštitu svih stvorenja koji su "Božje djelo", kako ljudi, tako i njihova okoliša.

LONDON

Muškarci koji kupuju skupe i blještave sportske automobile možda imaju više uspjeha u sklapanju prvih poznanstava, ali ih žene kasnije ne smatraju 'materijalom' za brak, prenosi BBC. Znanstvenici sa sveučilišta u Teksasu i Minnesoti proveli su među tisuću ljudi istraživanje o utjecaju potrošačkog ponašanja. Ustanovljeno je da su muškarci spremni kupovati luskuzne stvari koje im predstavljaju svojevrsni kratkoročni "znak za parenje", ali žene to nisu spremne raditi kako bi privukle muškarce. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal of Personality and Social Psychology". Američki znanstvenici spoznali su da su muškarci s luksuznim automobilima, poput Porschea, 'na prvu' privlačniji od muškaraca koji voze, primjerice, Hondu Civic. Međutim, žene su jednako tako svjesne kakve su muškarčeve namjere kada se tako ponaša, navodi se u studiji, jer oni kasnije gube na privlačnosti. Prema studiji, ponašanje muškaraca sa skupim i blještavim automobilima može se usporediti s onim pauna koji u trenutku spremnosti za parenje pokazuje svoje raskošno perje.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙