FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV:Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 18. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Bez obzira kada će se potpisivati pristupni ugovor s EU, potpisat ću ga ja, istaknula je danas predsjednica HDZ-a i hrvatske Vlade Jadranka Kosor na proširenoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a na zagrebačkom Velesajmu. "Završavamo pregovore u ovom prelijepom lipnju. Hrvatska postaje 28 članica Europske unije, a hrvatski jezik postaje službeni jezik EU", rekla je Kosor. Zahvalila je svima koji su u Hrvatskom saboru 'digli ruke' za arbitražni sporazum sa Slovenijom "u vrijeme kad su oni koji danas pod svaku cijenu žele preuzeti vodstvo Hrvatske bili protiv, pa su bili suzdržano protiv, pa su bili suzdržano da i sl", kazala je. "Mi smo od prvog trenutka rekli DA; idemo to potpisati. To je bio taj ključni trenutak - deblokada pregovora i nastavak svom snagom dalje", naglasila je Kosor dodavši kako im mnogi nisu davali potporu - iako je to bio posao za Hrvatsku, a ne HDZ. Podsjećajući na nebrojene pokušaje rušenja sadašnje Vlade RH, navela je kako je rušenje Vlade i zaustavljanje pregovora s EU bila neprekidna intencija. "Da je prošle godine ili početkom ove godine srušena Vlada, ne bismo završili pregovore i u roku koji je sada izvjestan, postali članicom EU", istaknula je. Predsjednica HDZ-a članstvu je obećala pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima, ocijenivši kako bez stabilnog i jakog HDZ-a nema stabilne Hrvatske. Podsjećajući na 22. obljetnicu osnivanja HDZ-a i ulogu prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, premijerka Kosor je kazala da su sve pobjede koje je izvojevala Republika Hrvatska bile pobjede kojima je na čelu bio HDZ (uspostava neovisne Hrvatske, pobjeda u Domovinskom ratu te ulazak u NATO i EU). Proširenoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a nazočilo je više od 700 članova, a u stranačko članstvo primljeno je i deset novih ljudi. Predsjednica stranke iskaznice je uručila ministru obrane Davoru Božinoviću, državnim tajnicima Ivani Mrkonjić i Andreju Plenkoviću te glavnom državnom inspektoru Robertu Marktu. U članstvo HDZ-a primljeni su i profesorica zagrebačkoga Medicinskog fakulteta Jadranka Sertić, socijalna radnica Elza Parlov, liječnici Vjekoslav Radeljić, Jure Murgić, katolički kantautor Luka Balvan, svjetska prvakinja u taekwodou Sanda Livia Maduna. Kosor je naglasila i da HDZ, u godini kada će Hrvatska završiti pregovore s EU, kada obilježava 22 godine postojanja i 20. obljetnicu neovisnosti, mora širom otvoriti vrata mladima i dati im istinsku šansu. "Prva prilika za to biti će kada budemo sastavljali liste za parlamentarne izbore", rekla je.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako je u kontekstu zatvaranja poglavlja i završetka pregovora Hrvatske s Europskom unijom nevažno tko će na kraju potpisati pristupni ugovor, kometirajući današnju izjavu premijerke Jadranke Kosor da će taj ugovor potpisati ona. Već sam rekao kako bih volio da predsjednica Vlade RH što prije potpiše taj pristupni ugovor, rekao je Josipović novinarima u Uredu predsjednika, zamoljen za komentar te premijerkine izjave s današnjega HDZ-ova skupa. Odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu "kave s građanima", rekao je kako smatra da potpisivanje ugovora s EU nije moguće zloupotrijebiti u predizborne svrhe, te ponovio svoje stajalište kako parlamentarne izbore treba jasno odvojiti od referenduma o pristupanju EU. "Moj je jedini interes da se jasno odvoji izborni proces od referenduma", rekao je predsjednik Josipović i istaknuo kako bi, po njegovu mišljenju, referendum trebao biti iza parlamentarnih izbora. Tko će ugovor potpisati nije važno, najvažnije je da je posao pregovora završen zatvaranjem poglavlja, dodao je. Upitan smatra li da su sveučilišta izložena političkom pritisku - kako to navodi rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš u pismu koje mu je danas uputio i u kojemu ga moli za hitan sastanak zbog političkoga i medijskog pritiska na sveučilište - predsjednik Josipović je rekao kako rektorovo pismo još nije dobio, no da treba jasno razdvojiti eventualne nezakonitosti u radu sveučilišta od javne rasprave o zakonskim prijedlozima vezanima uz visoka učilišta. "Eventualne nezakonitosti ne smiju se generalizirati i time stigmatizirati cijelu sveučilišnu zajednicu. One se moraju ispraviti i vidjeti tko je za njih odgovoran, kao i u svim drugim slučajevima", kazao je predsjednik. Ističe, međutim, kako se ta pitanja ne smije povezivati s oponiranjem sveučilišta novim zakonskim prijedlozima. "Legitimno je pravo sveučilišta da sudjeluje u raspravi o novim sveučilišnim zakonima i da izlaze sa svojim prijedlozima, pa i da oponiraju onome što se predlaže iz Ministarstva. Uostalom, takva je demokratska procedura, Sabor će na kraju donijeti odluku. Ne bi bilo dobro da se ikakav pritisak radi na sveučilište ili bilo koga drugoga kako bi odustali od svog prava sudjelovanja u javnoj raspravi", rekao je predsjednik. Vezano u 10. Zagreb pride, koja se održava danas poslijepodne, istaknuo je kako očekuje da Zagreb pokaže demokratsko, tolerantno lice Hrvatske.

ŠIBENIK - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor danas je na konferenciji za novinare u Šibeniku kazao da je Dražen Budiša najjača karika HSLS-a, te će zbog toga biti nositelj liste za IX. izbornu jedinicu ove stranke na predstojećim parlamentarnim izborima. Deveta izborna jedinica pokriva ogromno područje, od Brinja do Trilja, tu živi mnogo ljudi i svi oni znaju tko je Dražen Budiša, te ga pamte samo po dobrome, rekao je Darinko Kosor. Prognozirajući rezultate parlamentarnih izbora, čelnik HSLS-a je kazao kako je siguran da će stranka u IX. izbornoj jedinici osvojiti najmanje jedan saborski mandat. Dražen Budiša je ocijenio kako su danas prilike u Hrvatskoj daleko od onoga što su branitelji i svi oni koji su sudjelovali u stvaranju neovisne hrvatske države priželjkivali i očekivali. HSLS Šibensko-kninske županije danas je održao i svoju izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika potvrđen dosadašnji v.d. predsjednik županijskog odbora stranke Miroslav Škugor.

ĐAKOVO - Šezdesetak bivših radnika bivše «Đakovštine» d.d., tvrtke u stečaju, prosvjedovalo je danas u središtu Đakova zajedno sa skupinom seljaka koji su prije dvije godine predali urod toj tvrtci, a on je "nestao" te im do danas nije isplaćen. Od 450 radnika, koliko je do otvaranja stečaja imala tvrtka, bez posla je u međuvremenu ostalo njih 330, dok je neobeštećenih seljaka oko 520. Bivši radnici traže poništenje stečaja, a seljaci najavljuju, u znak prosvjeda, pprosipanje slame po autocesti. Od Vlade, koju kao vlasnika oko 35 posto tvrtke smatraju suodgovornom za njen krah, radnici traže oko 40 milijuna kuna svojih radničkih prava, a traže i isplatu svojih vlasničkih potraživanja koja su oko 100 milijuna kuna. Seljaci za 8.000 tona predanog uroda traže isplatu oko 6,5 milijuna kuna. U dosadašnjim prosvjednim aktivnostima u zadnja dva mjeseca radnici su podnijeli kaznene prijave protiv sindikata, bivše uprave i nadzornog odbora propale tvrtke, istaknula je danas ispred Koordinacije za zaštitu radničkih prava bivših radnika «Đakovštine» Sanja Katić. Također, dodala je Katić, jučer su podnijeli kaznenu prijavu i protiv stečajnog upravitelja Perice Mitrovića jer smatraju da se stečaj, iako im je rečeno da je on stečaj s preustrojem, odvija isključivo na štetu radnika koji ostaju bez posla i mogućnosti novog zaposlenja. Radnici tvrde kako je stečaj "Đakovštine" izrežiran i "odrađen za pojedince". "Do sada iz Državnog odvjetništva nismo dobili nikakve odgovore pa pozivamo ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da provjeri stečaj 'Đakovštine'. S obzirom da je donesen Zakon o nezastarijevanju kriminala iz pretvorbe i privatizacije, tražimo da se ovaj stečaj poništi te da se imenuje Vladin povjerenik za Đakovštinu, d.d. zbog osnovane sumnje radnika i seljaka u nezakonito vođenje stečajnog postupka nad Đakovštinom d.d.", rekla je Katić.

MALI LOŠINJ - Obnovljeno sjedište Zajednice Talijana iz Maloga Lošinja u Villi Perla, u kojoj je i nova talijanska sekcija dječjeg vrtića Cvrčak, a u što je uloženo ukupno 1,2 milijuna eura, danas je svečano otvoreno. Kako je rečeno na svečanosti, sve talijanske školske institucije u Malom Lošinju zatvorene su prije gotovo 60 godina. Stoga je Talijanska unija kupila i obnovila Villu Perla, kako bi ju koristila za aktivnosti Zajednice Talijana i za potrebe talijanske sekcije dječjeg vrtića. Projekt je ostvaren suradnjom Talijanske unije i Narodnog sveučilišta iz Trsta, a u cijelosti je financiran iz fondova države Italije, koji su namjenjeni talijanskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj i Sloveniji. Ministar kulture Republike Italije Giancarlo Galan iskazao je zadovoljstvo zbog otvaranja zgrade sjedišta Zajednice Talijana u Malom Lošinju i rekao da je otvaranje novouređenog objekta potvrda prijateljstva dvaju zemalja, koje su morale prevladati mnoge teškoće iz prošlosti. Govoreći o ulasku Hrvatske u EU istaknuo je da Hrvatska tu priliku ne smije propustiti, jer da oni koji koji se zatvaraju pred svijetom bivaju marginalizirani. Saborski zastupnik i gradonačelnik Maloga Lošinja Gari Capelli rekao je da je Gradsko vijeće poduprlo otvaranje vrtića na talijanskom jeziku te da njegovanje kulturnih i nacionalnih tradicija doprinosi ukupnom kulturnom bogatstvu zajednice. Veleposlanik Italije u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza istaknuo je da su odnosi Hrvatske i Italije sada dostigli najvišu razinu i da nikad nisu bili tako dobri te da su tome pridonijeli dobri odnosi dvaju zajednica, gospodarska suradnja i skori ulazak Hrvatske u EU. Saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije Furio Radin je rekao da je otvaranjem nove zgrade ispravljena povijesna nepravda, koja je trajala godinama te da se nada da će jednoga dana u Malom Lošinju ponovno saživjeti i talijanska škola. Predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul rekao je da su prije gotovo 60 godina sve talijanske školske ustanove u Malom Lošinju nasilno zatvorene te da se danas taj pogrešni čin kršenja ljudskih prava ispravlja.

VIROVITICA - U akciji Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko", kojoj je cilj promovirati kvalitetne domaće proizvode, nosioce znakova Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta koja se danas održava u Virovitici, sudjeluje 135 tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske. Akcija je od 8 do 14 sati održana na virovitičkom Trgu kralja Tomislava, a ove godine svoje proizvode izlaže i po promotivnim cijenama prodaje do sada najveći broj gospodarstvenika iz Virovitičko-podravske županije, njih 42. Uz najviše prehrambenih proizvoda kupcima se nude i ekološki proizvodi, suveniri, rukotvorine i tradicijski proizvodi nastali u malim obrtima, zadrugama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kao dio zajedničke akcije Ministarstva rada, gospodarstva i poduzetništva, HGK i HOK-a "Vrijedne ruke". Otvarajući manifestaciju predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Ivan Slamić istaknuo je da akcijom „Kupujmo hrvatsko“ HGK i dalje nastoji promovirati kvalitetne domaće proizvode s ciljem osvješćivanja važnosti kupovine takvih proizvoda što će pomoći očuvanju radnih mjesta, a povećana potrošnja, rekao je, omogućit će širenje hrvatskih proizvoda na druga tržišta. U prvom kvartalu ove godine izvoz je u Virovitičko-podravskoj županiji znatno opao te poduzetnici za podizanje konkurentnosti trebaju pomoć monetarne i fiskalne politike. "HGK, HOK, HUP i Vlada RH zajedničkim snagama moraju definirati izvoznu politiku kako bi hrvatski izvoznici sačuvali tržište i povećavali proizvodnju", istaknuo je Slamić. Akcija "Kupujmo hrvatsko" ove se godine održava u 21 gradu, počela je u Čakovcu 14. svibnja, a završava u Zagrebu 17. rujna.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙