FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 18. lipnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

MEXICO - Umjesto da novac u inozemstvo pošalju internet bankarstvom, meksički kriminalci odlučili su novčanice nagurati u telefonske kablove i pokušali ih 'legalno' izvesti iz zemlje. Meksička carinska služba otkrila je u petak u zračnoj luci u glavnom gradu Mexicu više od 2,4 milijuna dolara (12,5 milijuna kuna) skrivenih u 500 metara telefonskih kablova namijenjenih izvozu u Venezuelu. Više od 6000 smotuljaka američkih novčanica bilo je umetnuto u kablove široke oko 2,5 centimetara. Nanjušili su ih carinski psi. Zasad je samo jedna osoba uhićena, a istraga je u tijeku.

JERUZALEM - Ultraortodoksni rabinski sud u Jeruzalemu nedavno je osudio na smrt kamenovanjem psa lutalicu jer ga smatra reinkarnacijom sekularnog odvjetnika koji je dvadeset godina ranije uvrijedio vjerske suce, objavila je u petak internetska stranica Ynet. Po toj vijesti, veliki je pas prije nekoliko tjedana ušao u rabinski sud zadužen za gospodarske sporove u ultraortodoksnoj četvrti Mea Shearimu u Jeruzalemu. Prepao je i suce i stranke i nije htio otići iako su ga tjerali. Jedan se od sudaca tada sjetio da je sud dvadeset godina prije prokleo slavnoga sekularnog odvjetnika koji ga je uvrijedio. Sud je tada od Boga zatražio da se taj odvjetnik reinkarnira kako pas, jer se pas u strogoj židovskoj tradiciji smatra nečistom životinjom. Taj je sudac psa osudio na smrt kamenovanjem, ali pas je uspio pobjeći. Izraelska udruga za zaštitu životinja već se žalila na tu presudu.

ALTINOZU - Američka glumica Angelina Jolie, veleposlanica dobre volje UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) sastala se u petak na tursko-sirijskoj granici sa sirijskim izbjeglicama koji su je dočekali uzvicima "Dolje sirijski režim!". Filmska zvijezda stigla je u izbjegličko naselje u Altinoezueu (pokrajina Hatay, na jugu zemlje) u vozilu sa zatamnjenim staklima u konvoju u kojemu je bilo više automobila i u pratnji velikog broja turskih policajaca. Odmah po dolasku ušla je u šatorsko naselje u kojemu živi oko 1.400 izbjeglica i u koje novinarima nije dopušten pristup, kako bi razgovarala sa sirijskim izbjeglicama, među kojima je veći broj djece. Na velikom plakatu na ulazu u izbjeglički logor pisalo je na engleskom: "Dobrodošla dobra vilo svijeta", a stanovnici su pohrlili na balkone i na terase zgrada preko puta logora kako bi je mogli vidjeti.

LJUBLJANA - Većina Slovenaca koji ovoga ljeta namjeravaju nekamo otputovati izabrat će Hrvatsku kao svoju destinaciju, objavila je agencija STA u petak na temelju rezultata ankete slovenske turističke organizacije. Po anketi, 49 posto Slovenaca ovoga ljeta namjerava nekamo otputovati, od čega ih 33 posto planira putovanje na kojem će imati od tri do 13 noćenja. Među njima ih 55 posto namjerava otputovati na odmor u Hrvatsku. Većina ispitanika, 66 odnosno 63 posto, kazala je da će na odmoru provesti i potrošiti jednako kao i lani. Glavni motiv za putovanje je odmor (76 posto), a zatim slijede razgledi prirodnih i kulturnih znamenitosti (osam posto) te obilazak rodbine i prijatelja (četiri posto). Većina, 74 posto će se za organizaciju putovanja pobrinuti sama, a 24 posto će ih to učiniti preko turističke agencije. Procjena iznosa koji će se koristiti za putovanje po osobi iznosi 541 euro. U istraživanju je sudjelovalo 846 ispitanika.

OSLO - Ako želite otkriti veličanstvene norveške fjordove i ponoćno sunce a da se ne pomaknete s mjesta i ne potrošite nijednu lipu, uključite se u program norveške televizije NRK i pratite "najduži program na svijetu". NRK je postavio devet kamera na brod "Nordnorge", koji plovi uz obalu od norveškoga jugozapada do krajnjeg sjevera te zemlje. Putovanje traje 8043 minute (134 sata) i NRK se obvezao da će ga prenositi u cijelosti. "Nordnorge" je s 314 putnika isplovio u četvrtak navečer iz luke u Bergenu i krenuo prema sjevernim vodama, gdje tijekom ljeta sunce ne zalazi. Krajnje odredište mu je Kirkenes, mjesto na krajnjem sjeveroistoku Norveške, na granici s Rusijom, gdje ponoćno sunce sja sve do 21. srpnja. Putnici, a i televizijski gledatelji tijekom plovidbe mogu vidjeti veličanstvene norveške fjordove u njihovu punom sjaju. Na internetu se prijenos može pratiti na adresi: http://www.nrk.no/hurtigruten/

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙