FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori RH-EU - Poglavlje 2

Autor: nbar
ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Hina donosi sažetak 35 pregovaračkih poglavlja između Republike Hrvatske i Europske unije, po svakom poglavlju.

2 – SLOBODA KRETANJA RADNIKA

Sloboda kretanja radnika odnosi se na slobodno kretanje, te pravo na zapošljavanje i boravak tijekom zaposlenja u nekoj drugoj državi članici Europske unije. Za radnike migrante i članove njihove obitelji ona između ostalog obuhvaća područje socijalne sigurnosti (npr. zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti i prava na obiteljska davanja).

- Radnik koji seli u drugu državu članicu ima pravo na socijalno osiguranje i mirovinu, neovisno o tome je li ga na radno mjesto poslao njegov poslodavac ili je sam odlučio odseliti u drugu državu članicu.

- Sloboda kretanja radnika omogućit će hrvatskim radnicima da konkuriraju svojim znanjima i sposobnostima na tržištima rada drugih članica Unije.

Hrvatski će se građani moći slobodno zaposliti u zemljama Unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje odluče zadržati postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima najduže u razdoblju od dvije, pet ili sedam godina. Za one države koje zadrže takva ograničenja, Hrvatska će također moći primijeniti istovrsna ograničenja, pa ni njihovi građani neće moći raditi u Hrvatskoj.

(Hina) xnab ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙