FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Franak na novoj rekordno visokoj razini od 6,158 kuna

Autor: dsta
ZAGREB, 16. lipnja 2011. (Hina) - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago ojačala prema euru, dok je prema švicarskom franku oslabila za 1,19 posto tako da je franak dostigao svoju novu rekordno visoku razinu od 6,158298 kuna.

Rast tečaja švicarske valute odraz je značajnog slabljenja eura na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti oko odgađanja rješenja za grčku dužničku krizu, pa su se ulagači okrenuli franku kao sigurnijem utočištu.

Tako je euro na međunarodnim tržištima valuta danas pao na novu rekordno nisku razinu prema franku (od 1,1957 franaka), a oslabio je i prema drugim značajnim valutama, prema američkom dolaru euro je danas pao je na najnižu razinu u zadnja tri tjedna.

Kod nas je franak prvi put premašio 'psihološku' granicu od šest kuna 23. svibnja ove godine.

Danas utvrđeni tečaj franka je za oko 19 posto veći nego prije godinu dana (na tečajnici HNB-a utvrđenoj 16. lipnja lani srednji tečaj franka iznosio je 5,186 kuna).

To pak znači daljnje znatno povećanje anuiteta za dužnike s kreditima indeksiranim uz švicarski franak.

Po ranije objavljenim podacima HNB-a, gotovo četvrtina kreditnih obveza stanovništva u Hrvatskoj odnosi se na kredite vezane uz švicarsku valutu. Pritom je prema vrstama kredita vezanim za 'švicarac' najveći udio kod kredita za kupnju automobila (52,9 posto) i stambenih kredita (41,5 posto).

Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a kuna je prema euru ojačala za blagih 0,04 posto, pa srednji tečaj jedinstvene europske valute na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,394268 kuna.

Istodobno je kuna oslabila prema američkom dolaru za 1,38 posto te prema britanskoj funti za 0,31 posto.

Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,239702 kune, a funte 8,447696 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙