FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 16. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti.

ZAGREB - Ovoga će se vikenda održati prvi Cirkuski ulični festival u Samoboru (CU'FUS), priopćili su organizatori najavljujući sudjelovanje cirkusanata, žonglera, klaunova, muzičara i ostalih artista koji će koji će svoje točke izvoditi u središtu grada. Posjetitelji će se moći okušati u cirkuskim radionicama gdje će moći uvježbavati i neke od žonglerskih vještina, a predviđene su i predstave za djecu. Kao posebnu atrakciju organizatori najavljuju program CU'FUS extreme koji posjetiteljima nudi natjecanje u branju maslačka ili koprive, ples na svili i "slackline", odnosno hodanje po rastezljivom užetu.

Cilj festivala je, kako naglašavaju organizatori, obogatiti kulturnu, turističku i zabavnu ponudu grada Samobora te oživjeti humorističan duh grada. Samobor time ulazi u mali krug europskih gradova koji nude cirkus kao novi oblik kulturne i turističke ponude sugrađanima i gostima. CU'FUS je projekt triju cirkusko-izvedbenih udruga iz Samobora, udruge "Antuntun", koja je ujedno nositelj projekta, te udruga "Razbibriga" i "Tontorino".

KUALA LUMPUR - Stisak ruke nije bio dovoljan dvojici susjeda u Maleziji čiji je sukob počeo zbog preglasnog lajanja pasa pa su potpisali mirovni sporazum. Trogodišnji spor počeo je kad se jedan od njih potužio policiji u južnoj malezijskoj državi Johor da su psi njegovog susjeda preglasni, piše dnevnik Star. U eskalaciji sukoba uslijedilo je slušanje preglasne glazbe, bacanje kanti s bojom u vrata i udaranje automobilom u dvorišna vrata. Kad su nedavno odlučili stati tome na kraj, izabrali su mogućnost potpisivanja mirovnog sporazuma ili "memoranduma o razumijevanju" kako bi se međusobno kontolirali. Jedna od glavnih točaka sporazuma je odredba prema kojoj vlasnik pasa mora pronaći način da stiša svoje ljubimce. "Ako bilo koji od potpisnika odluči prekršiti odredbe memoranduma drugi potpisnik može ovaj dokument podnijeti policiji ili sudu", rekao je posrednik Michael Tay.

WASHINGTON - Ciklusi Sunčevih pjega, 11-godišnja razdoblja kada se na površini Sunca pojavljuju tamne mrlje, mogle bi kasniti ili čak "hibernirati" neko vrijeme, rekli su američki znanstvenici. To, međutim, suprotno nekim izvješćima medija, ne znači da dolazi novo Ledeno doba, rekao je u telefonskom razgovoru Frank Hill iz Nacionalnog solarnog opservatorija. "Nismo predvidjeli Malo ledeno doba", rekao je Hill. "Predvidjeli smo da će se nešto događati sa Suncem". Pojava Sunčevih pjega pomaže predvidjeti Sunčeve oluje koje mogu ometati komunikacije preko satelita i energetske mreže.

Hill i drugi znanstvenici su naveli da neka neobična solarna očitanja, a koja se odnose na sunčeve pjege i oslabljenu magnetsku aktivnost blizu polova, mogu biti nazanke da Sunce idućih godina prelazi u razdoblje mirovanja. Ta hibernacija neće početi sada, u 24. ciklusu, nego u 25. ciklusu negdje oko 2019. godine. Znanstvenici se pitaju predstoji li razdoblje poput onog od 70 godina između 1645. i 1715. kada uopće nije bilo Sunčevih pjega, nazvanog Maunderov minimum. No na pitanje kolika je povezanost Maunderovog minimuma i Malog ledenog doba Hill je rekao da "nije riječ o toliko snažnoj vezi koliko bi ljudi željeli vjerovati". "Malo ledeno doba zapravo je trajalo stotinama godina, u kojima je Maunderov minimum bio tek mali dio... Moje osobno mišljenje da je ta veza samo anegdotalna i bez mnogo znanstvenog zaleđa", rekao je Hill.

LOS ANGELES - Organizatori dodijele nagrade američke filmske akademije uveli su novi element neizvjesnosti za iduću dodjelu Oscara odlukom da se za nagradu za najbolji film može nadmetati od pet do deset filmova. Konačan broj nominiranih filmova neće biti poznat do objave nominacije 24. siječnja. Novo pravilo, objavljeno nakon kasnovečernjeg sastanka odbora u utorak, doneseno je nakon što je prije dvije godine odlučeno da se udvostruči broj nominiranih kako bi se povećala gledanost. Taj je potez djelovao uspješno jer su priliku za nagradu dobili šire popularni filmovi no neki pratitelji Oscara su se požalili da proširenje umanjuje važnost nominacije za najbolji film. "Nominacija za najbolji film treba biti pokazatelj izvanredne vrijednosti", rekao je Bruce Davis, ravnatelj Akademije. "Ako bude bilo samo osam filmova koji doista neke godine zavrijeđuju tu čast, ne bi se trebali osjećati obveznim zaokruživati tu brojku".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙