FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol UNHCR-a "Djeca bez pratnje"

Autor: spar
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - U suradnji s Uredom za ljudska prava Republike Hrvatske i Centrom za nove inicijative, UNHCR je danas u Zagrebu organizirao okrugli stol na temu «Djeca bez pratnje, strani državljani, u Republici Hrvatskoj: Razumijevanje problema, mogućnost djelovanja i potrebne mjere pomoći i zaštite», priopćeno je iz UNHCR-a.

Na okruglom stolu predstavljeno je istraživanje kojeg je naručio UNHCR te podržao Ured za ljudska prava Republike Hrvatske, a provela ga je nevladina organizacija «Centar za nove inicijative» na čelu s Lovorkom Marinović.

Ona donosi stručni pregled problema s kojima se suočava Hrvatska pri pružanju zaštite djeci bez pratnje stranim državljanima kada ona pristignu u zemlju.

Prošle godine u Hrvatsku je stiglo više od dvije stotine djece bez pratnje, od kojih je 43 zatražilo azil. U 2011. godini zabilježeno je veliko povećanje broja djece koja kod nas traže azil, a MUP izvještava kako je od 1. siječnja do 31. svibnja 2011. g. 69-oro djece bez pratnje stiglo u zemlju. Djeca, koja uglavnom dolaze iz Afganistana, Somalije i Irana, bježe iz kaotičnih i često opasnih situacija u zemljama porijekla. Većinom su to dječaci u dobi od 15 do 18 godina, navodi se u priopćenju UNHCR-a.

Fenomen djece bez pratnje široko je prepoznat kao sve važnije međunarodno pitanje, a posebice u Europi, u posljednjih deset godina. Dječaci i djevojčice koji dolaze u Hrvatsku u opasnosti su iz više razloga. Odvojeni su od roditelja, skrbnika ili drugih osoba koje su se o njima brinule. Na putu u njima nepoznatu zemlju izloženi su rizicima zbog teškog i često opasnog putovanja. Neki od njih, u opasnosti su od kršenja nekih od njihovih temeljnih prava kod kuće.

Ako standardi zaštite djece i pripadajući mehanizmi nisu na njih primijenjeni, vrlo često nalaze se u opasnosti od nasilja i iskorištavanja beskrupuloznih osoba, ističe se u priopćenju.

Studija ukazuje kako nadležne državne institucije, nevladine udruge, međunarodne organizacije i stručnjaci u Hrvatskoj nisu primjereno prepoznali i proučili to kompleksno pitanje. Uglavnom se radi o nedostatcima u statističkim podacima i izostanku koordinacije među nadležnim ministarstvima. Stoga je potrebna uspostava cjelovite strategije koja bi adresirala veće brojke u budućnosti, stoji u priopćenju.

Predstojnik Ured za ljudska prava Vlade RH Luka Mađerić rekao je kako su protekih 15 godina bile iznimno dinamične glede ljudskih prava u Hrvatskoj.

Predstavnike Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Ureda pravobraniteljice za djecu pozvao je na potrebu za uspostavom slične strategije za prepoznavanje i pružanje pomoći djeci bez pratnje.

Predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj, Terence Pike, izjavio je kako se «nažalost, s djecom bez pratnje susreću gotovo svi UNHCR-ovi uredi u svijetu. Pravi izazov u vezi s tim pitanjem je osigurati uspostavu zaštitnih mjera u postojećim zakonskim okvirima te osigurati da se one i provode na svu djecu koja dolaze u Hrvatsku. Bez obzira na pravni status, s djecom, prvenstveno i iznad svega, mora se postupati kao s djecom», rekao je.

Sudionici okrupa razgovarali su i o budućim koracima na području pružanja zaštite i skrbi djeci bez pratnje.

(Hina) xsp/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙