FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZ otvorio centar za pomoć nezaposlenim Romkinjama

Autor: dmar
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) - Područna služba Zagreb uz pomoć sredstava Europske unije i podršku Grada Zagreba otvorila je danas Centar za savjetovanje, podršku i informiranje CASI Romani u kojem će educirani treneri za zapošljavanje pružati pomoć u pripremi za samostalno traženje posla nezaposlenim ženama Romkinjama, priopćio je HZZ.

CASI Romani korisnicama projekta i svim ostalim zainteresiranim ženama pružat će mogućnost dnevnog informiranja o slobodnim radnim mjestima, pisanje molbi i životopisa i njihovo slanje poslodavcima, te pružanje informacija vezanih za rješavanje svakodnevnih pitanja.

Centar je uspostavljen u sklopu projekta "Bolja perspektiva žena Romkinja na tržištu rada" koji HZZ provodi s partnerima Gradom Zagrebom, Udrugom žena Romkinja Hrvatske "Bolja Budućnost", Udrugom za edukaciju, savjetovanje i informiranje CESI i suradnikom na projektu Berufsförderungsinstitut, Burgenland iz Austrije.

Cilj projekta je razvoj i implementacija efikasnije politike tržišta rada, prilagođene potrebama Romkinja u Zagrebu, odnosno razvijanje individualiziranog pristupa pomoći i podrške prema nezaposlenim Romkinjama u informatičkom opismenjavanju, osposobljavanju za prvo zanimanje i samostalnom traženju posla.

Bespovratna sredstva za projekt dodijeljena su HZZ-u u sklopu programa IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala – darovnice "Žene na tržištu rada", a ukupna je vrijednost projekta 157.207 eura.

Projekt traje godinu dana, od 17. studenog 2010. do 16. studenog 2011. godine, dosad je 10 Romkinja uspješno završilo informatički tečaj, a u tijeku su osposobljavanja za pomoćne kuharice i hotelske sobarice/spremačice u što je uključeno po 10 Romkinja.

U okviru projekta provedeno je istraživanje o potrebama i mogućnostima Romkinja za zapošljavanjem te potrebama poslodavaca za novim zapošljavanjem i spremnosti za zapošljavanje Romkinja. Od 150 anketiranih poslodavaca 13 ih ima pozitivna iskustva u zapošljavanju osoba romske nacionalne manjine, 11 poslodavaca ima negativna iskustva, a 125 nema iskustva u zapošljavanju Roma, dok je jedan poslodavac odgovorio da nema podataka o nacionalnoj pripadnosti zaposlenika.

Od 150 anketiranih Romkinja, većina ih je u dobi do 30 godina života, bez završene osnovne škole i stečenog zanimanja, bez radnog iskustva. Većina, 103 ispitanice, korisnice su socijalne pomoći, od toga za 87 ispitanica socijalna pomoć je osnovni izvor prihoda.

Korisnice projekta vrlo rijetko apliciraju na natječaje za slobodna radna mjesta. Na pitanje traže li aktivno posao potvrdno je odgovorilo 56 ispitanica, a svega 32 ispitanice imaju napisani životopis. U cilju stjecanja zanimanja 85 ispitanica spremno se uključiti u obrazovne aktivnosti, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙