FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Grčkoj štrajk i prosvjedi

Autor: kgab
ATENA, 15. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Tisuće grčkih prosvjednika okupile su se ispred parlamenta, a radnici su pokrenuli štrajk u srijedu zbog vladinih napora da se usvoje nove oštre mjere štednje.

Premijer George Papandreu mora provesti oštre mjere koje uključuju rast poreza, smanjenje troškova i prodaju državne imovine kako bi Grčka nastavila primati pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). EU, Europska središnja banka (ECB) i MMF, koji su u svibnju 2010. odobrili Grčkoj zajam od 110 milijarda eura, početkom lipnja su pristali povećati pomoć u zamjenu za stroži financijski nadzor i ubrzavanje privatizacije.

Papandreu ne samo da je suočen s javnim prosvjedima i otporom konzervativne oporbe, nego i u redovima njegove stranke ima onih koji prijete da će odbaciti njegov plan štednje.

Tisuće aktivista i sindikalista okupilo se na središnjem atenskom trgu Syntagmi ispred parlamenta kako bi pokušali spriječiti zastupnike da raspravljaju o mjerama štednje. "Lopovi, izdajice!" uzvikivali su mnogi. "Gdje je otišao novac?"

Oko 1.500 policajaca zatvorilo je dio središta grada i postavilo je dvometarske metalne ograde ispred parlamenta.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙