FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WELLAND - Nijedna mrvica hrane nije ostala nakon "hrvatskog ručka" održanog u utorak na gradskoj tržnici u Wellandu, gradu od 50.000 stanovnika na jugu kanadske pokrajine Ontario, blizu slapova Niagare. Red se produljio izvan zgrade tržnice koju su stotine ljudi posjetili tijekom stanke za ručak, kako bi okusili nešto hrvatsko, piše u srijedu lokalni list The Tribune. "Drago mi je da sam počela rano, jer to je ide ludo" izjavila je Ann Simunic, predsjedateljica Vijeća baštine Wellanda i tamošnjeg Multikulturalnog centra, koja je služila obilje tradicionalnih hrvatskih jela, uključujući sarmu, pohanu piletinu, salatu i desert. "Moramo nazvati dvoranu i reći im da donesu još", povikala je Simunic kada je primjetila da zaliha hrane nestaje jer dolazi sve više ljudi. Nedugo nakon toga kombijem su dovezene nove količine. Hrvatski narodni dom bio joj je pri ruci u organizaciji hrvatskog ručka, jednog iz serije međunarodnih ručkova. Simunic je kazala kako ručak stanovnicima Wellanda i njegovim posjetiteljima daje priliku da isprobaju što kulturni mozaik grada ima za ponuditi. "Svaka zemlja je itekako dio ove zajednice. Time se pridobije ljude da izađu i vide što je ustvari ova zajednica. Mi uvijek rasprodamo karte", rekla je Simunic. Helen Riedke bila je jedna od mnogih u redu čekanja za hrvatsku hranu. Riedke je rekla da se veseli hrvatskom desertu i da je tu hrana uvijek dobra. "Riječ je o podupiranju različitih kultura i kušanju njihove hrane", rekla je ona govoreći o iskustvu međunarodnih ručkova. Manifestacija se nastavlja s talijanskom hranom u srijedu, indijskom hranom u četvrtak i haićanskom u petak.

LOS ANGELES - Američko-izraelska glumica Natalie Portman i njezin partner, francuski baletni koreograf Benjamin Millepied postali su roditelji dječaka, objavio je u srijedu časopis People. List ne ne navodi kada je točno glumica rodila i vijest zasad nije potvrdio njezin publicist. Portman (30) objavila je u prosincu da čeka dijete i da se planira udati za svoga partnera, francuskog baletana i koreografa Benjamina Millepieda. Njih su se dvoje upoznali tijekom snimanja filma "Crni labud". Za naslovnu žensku ulogu u tom filmu Portman je u veljači dobila Oscara.

LONDON - Osam štovatelja Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, imat će priliku ručati s njime ako pobijede na dražbi čija je početna cijena 350 funta (2950 kuna) po glavi sudionika. Aukcijska internetska stranica E-Bay objavila da se radi o ručku za prikupljanje financijskih sredstava u korist WikiLeaksa koji će trajati tri sata. Održat će se 2. srpnja "u jednom od najboljih londonskih restorana", a u Assangeovu društvu bit će cijenjeni slovenski filozof Slavoj Žižek. Nakon ručka, Assange i Žižek održat će javnu tribinu na temu utjecaja WikiLeaksa na svijet i što će to donijeti u budućnosti. Poveznica na dražbu na E-Bayju postavljena je u utorak na Tweeter računu WikiLeaksa, jednom od glavnih načina Assangeova komuniciranja s javnošću otkako su ga britanske vlasti smjestile u kućni pritvor do odluke o izručenju Švedskoj, koja ga traži zbog navodnog seksualnog napastvovanja dviju žena.

LOS ANGELES - Prekaljeni američki punker Henry Rollins uskoro će postati voditelj na Nat Geo Wildu, jednom od televizijskih programa National Geographica, objavila je internetska stranica Hollywood Reporter u utorak. Rollins će biti voditelj serijala "Animal Underworld" (Životinjsko podzemlje) u kojem će ugostiti vlasnike egzotičnih životinja, kao i one koje takve životinje jedu. Zasad je dogovoreno snimanje samo triju epizoda, jer svestrani umjetnik Rollins, inače veliki ljubitelj zmija, ima malo slobodnog vremena. Rollins će tako u jednoj od epizoda posjetiti Roadkill Cafe u Arizoni, koji, kao što mu sam naziv kazuje, na jelovniku ima ono što se pregazi na cesti, a zatim se susresti i s ljudima koji konzumiraju ono čega nema čak ni tamo, poput frapea od žaba ili cijelih tarantula, jer su navodno takvi obroci dobri za potenciju i zdravlje.

TEHERAN - Iranskim muškarcima zabranjeno je nošenja ogrlica u posljednjem napadu teokratskog islamskog režima u Teheranu na "neislamsku odjeću i frizure", izvješćuje u srijedu britanski dnevnik Guardian. Tisuće pripadnika specijalnih snaga raspoređeno je na ulicama Teherana, kako bi sudjelovali u provedbi režimskog "plana moralne sigurnosti", u kojem se labavo vezane marame, tijesni ogrtači i skraćene hlače koje izlažu kožu neće tolerirati ženama, dok su muškarci istodobno upozoreni protiv glamuroznih frizura i nošenja ogrlica. Novi plan dolazi nedugo nakon što je iranski parlament predložio zakon kojim se kriminalizira vlasništvo pasa kao kućnih ljubimaca, jer navodno "predstavlja kulturni problem, slijepo oponašanje vulgarne kulture Zapada". Državna novinska agencija IRNA je izvijestila da je akcija usmjerena na borbu protiv "zapadnjačke kulturne invazije", te da u njoj sudjeluje više od 70.000 pripadnika obučenih snaga, poznatih kao "moralna policija" (Basidži), koji su poslani na ulice Teherana i drugih gradova.

LOS ANGELES - Osnivač Playboyja Hugh Hefner objavio je u utorak da je njegovo vjenčanje planirano za sljedeći vikend otkazano jer se nesuđena 25-godišnja mladenka predomislila. Hefner (85) i mlađahna Crystal Harris trebali su se vjenčati ispred 300 uzvanika u "Playboy Mansionu" u Los Angelesu u subotu. Bio bi to Hefnerov treći brak. "Vjenčanje je otpalo. Crystal se predomislila", objavio je Hefner na Tweeteru. Američki mediji javljaju da su se Hefner i Harris strašno posvađali tijekom prošlog vikenda i da se ona iselila iz njegove kuće. Hefnerov prvi brak raspao se davne 1959. godine, a drugi s bivšom "zečicom" Kimberly Conrad 2010. nakon duge brakorazvodne parnice. Iz oba braka Hefner ima po dvoje djece. Crystal Harris upoznao je na jednom domjenku 2008. i zaprosio je na Božić. Ona će se pojaviti na duplerici Playboyja u sljedećem, srpanjskom izdanju.

SKOPLJE - Postavljanje divovske brončane skulpture Aleksandra Velikog počelo je u utorak u Skoplju, što bi moglo još više otežati odnose s Grčkom, već narušene zbog 20 godina starog bilateralnog prijepora o imenu Makedonije. Veliki dijelovi skulpture stigli su u Skoplje iz Firenze u ograđenu zonu u središtu glavnog grada Makedonije, a vlasti su najavile da će kompletno sastavljanje spomenika koji će dosegnuti visinu od 22 metra, potrajati 15 dana. Sama skulptura visine deset metara predstavlja Aleksandra Velikog, kralja drevne Makedonije i osvajača Perzijskog carstva. Postavit će se na još nedovršenom postolju. Sve zajedno će koštati devet milijuna eura, objavili su lokalni mediji. Vlasti u Skoplju su skulpturu, djelo makedonske umjetnice Valentine Stevanovske, službeno nazvale "Ratnikom na konju", u pokušaju izbjegavanja gnjeva Grka, ali lice konjanika izbliza liči na crte lica koje se općenito pripisuju slavnom antičkom ratniku.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙