FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski pobunjenici napreduju na istočnoj bojišnici

Autor: akoz
ADŽDABIJA, 14. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Libijski pobunjenici u utorak su napredovali prema zapadu u nastojanju da ponovno zauzmu grad Bregu i prošire područje svog nadzora na istoku zemlje.

Pobunjenici su svoju ofenzivu pokrenuli u nedjelju a u borbama je, kako su rekli, ubijeno 13 a ranjeno više desetaka ljudi. Iz okolice Brege čuju se eksplozije a deseci vozila s montiranim strojnicama jure cestom prema gradu koji je od početka pobune u veljači naizmjenično padao u ruke pobunjenika i snaga lojalnih libijskom čelnikuk Moameru Gadafiju.

Nakon niza prvih bitaka obalni grad, u kojem se nalazi terminal za izvoz nafte i druga postrojenja, pod nadzorom je Gadafijevih snaga od kraja travnja.

"Idemo prema Bregi. Optimistični smo. Prije dva dana imali smo sedmero mrtvih i 50 ranjenih a jučer šestero mrtvih i 37 ranjenih", rekao je Mohamed Abdel-Karim, liječnik u bolnici u Adždabiji, udaljenoj 75 kilometara od Brege.

Snage NATO-a prošlih su tjedana bombardirale položaje Gadafijevih snaga u području Brege, a koristile su i jurišne helikoptere za preciznije napade na snage libijskog čelnika.

"Upravo sada se vode borbe. Došli smo na 20 kilometara od Brege. Pobunjenici sada napreduju. Uskoro će biti u Bregi", rekao je jedan od pobunjeničkih boraca.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙