FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fužine: sporazum o rekonstrukciji ceste od Ličkog Polja do Lukova

Autor: hsup
FUŽINE, 13. lipnja 2011. (Hina) - Sporazum o rekonstrukciji dijela županijske ceste od Kraljeva Jarka do Selca, odnosno dionice od Ličkog Polja do Lukova, dugačke 10,2 kilometara, koja će stajati oko 29 milijuna kuna, potpisali su danas u Fužinama potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić.

Ugovor o sufinanciranju rekonstrukcije potpisali su potom ministar Pankretić i načelnik općine Fužine Marinko Kauzlarić, a najavljeno kako će sličan ugovor, pošto će rekonstrkucija zahvatiti i dio ceste u toj općini, uskoro biti potpisan i u Općini Vinodolskoj.

Županijska cesta 5062 dugačka je 45 kilometara, a rekonstruirat će se dionica od 10,2 kilometara koja je gotovo uništena, budući da se njome prema moru prevoze velike količine drvene mase. Ostalih oko 35 kilometara ceste je u zadovoljavajućem stanju.

Prema sporazumu, polovicu novca osigurat će Ministarstvo i Hrvatske šume, Primorsko-goranska županija i Županijska uprava za ceste sudjelovat će s 45 posto, a općine Fužine i Vinodolska s pet posto potrebna novca.

Ministar Pankretić kazao je da je zadatak Ministarstva ravnomjerni razvoj zemlje te da vjeruje da će rekonstrukcija uskoro početi, nakon što se provede postupak javne nabave.

Istaknuo je da je ta cesta važna za turizam, a posebice za gospodarstvo i šumarstvo, navodeći da je drvna industrija sada perjanica hrvatskog gospodarstva te da je cilj da se u toj djelatnosti do kraja godine ostvari izvoz vrijedan više od milijarde dolara.

Govoreći o završetku pregovora i ulasku Hrvatske u EU, Pankretić je naglasio da treba promišljati kako iz EU fondova povući što više bespovratnih sredstava. Ne treba čekati, već inicijative za projekte moraju dolaziti 'odozdo', a Primorsko-goranska županija jedna je od primjerenijih po takvim aktivnostima, rekao je.

Župan Komadina naglasio je da će ove godine biti osigurano 10,2 milijuna od ukupno 29 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste Kraljev Jarak - Selce koja je važna za lokalni promet, zatim kao industrijska cesta koju koriste Hrvatske šume i kao turistička cesta.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Milivoj Brozina ocijenio je da je inicijativa za rekonstrukciju ceste trebala doći ranije i da održavanje te ceste bez temeljite rekonstrukcije više nema smisla.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙