FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 11. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - U povodu 120. obljetnice enciklike "Rerum novarum" (Nove stvari) pape Lava XIII., čija je objava 15. svibnja 1891. godine, označila prekretnicu u socijalnom nauku Katoličke crkve, danas je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu priređen znanstveni simpozij "O novim stvarima u suvremenoj Hrvatskoj". Sudionici simpozija razmatraju kakvo je značenje te Papine enciklike danas, te što se od Crkve očekuje u suvremenim okolnostima u kojima se nalazi hrvatsko društvo. Otvarajući skup zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić naglasio je važnost tog crkvenog dokumenta kojim je papa Lav XIII. pokazao da Crkva prepoznaje i prihvaća nove izazove s kojima se čovjek susreće, te da se otvara modernosti i u okviru socijalnog nauka daje odgovore na ta nova pitanja. Enciklika "Rerum novarum", kako to i ime kaže, progovorila je o novim potrebama koje su se pojavile u svijetu u doba industrijske revolucije, na kraju 19. stoljeća, želeći potaknuti pravedno rješenje radničkog pitanja uslijed tadašnjih političkih, gospodarskih i socijalnih promjena u kojima je došlo do raslojavanja društva, sve dubljih podjela između radnika i poslodavaca te pojave novih socijalističkih i liberalnih ideologija. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić rekao je kako ni jedna enciklika kao "Rerum novarum" nije imala tako širok i drugotrajni odjek u Crkvi, podsjetivši na riječi pape Ivana Pavla II. koji je tu encikliku pape Lava XIII. nazvao besmrtnim pismom na kojemu se treba zasnivati cjelokupno socijalno djelovanje Crkve. Encilika se temeljila na dva osnovana načela - dostojanstvu ljudske osobe i pravednoj plaći za obavljeni posao, no istodobno je tijekom povijesti izazivala oprečna stajališta kao ni jedan drugi dokument te vrste.

GOSPIĆ - U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 3 sata na državnoj cesti D 25 Gospić-Karlobag u mjestu Trnovačko Novoselo, kod Gospića, poginuo je 30-godišnji vozač, a suvozač i još jedna osoba lakše su ozlijeđeni, izvijestila je Policijska uprava ličko-senjska. Prema prvim informacijama policije, nesreća se dogodila kada je osobno vozilo BMW, stranih registarskih oznaka, najvjerovatnije zbog neprilegođene brzine u jednom zavoju sletjelo s kolnika.

IVANIĆ GRAD - U prometnoj nesreći koja se dogodila jutros u 5,45 sati u Ivanić Gradu poginula je biciklistica, izvijestila je zagrebačka policija. Policija navodi kako se nesreća dogodila u Jalševečkoj ulici, kada je osobni automobil naletio na biciklisticu, koja je od zadobivenih ozljeda preminula na mjestu nesreće. Očevid o okolnostima nesreće je u tijeku.

ZADAR - U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila noćas na državnoj cesti D1 na području Gračaca, poginuo je 25-godišnji vozač iz Gračaca, dok su tri osobe teško ozlijeđene, izvijestila je jutros Policijska uprava zadarska. Policija navodi kako se nesreća dogodila oko 23,55 sati, kada je osobno vozilo „Mitsubishi lancer“ zadarskih oznaka, kojeg je iz smjera Gračaca prema Udbini vozio 25-godišnji vozač, sletjelo s kolnika. Utvrđeno je da je vozač zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom koje je sletjelo s kolnika te se prevrnuo. Pri tome smrtno je stradao 25-godišnji vozač, a 29-godišnji, 28-godišnji i 30-godišnji putnici u automobilu su teško ozlijeđeni te su prevezeni u Opću bolnicu Zadar.

SISAK - U prometnoj nesreći koja se jutros oko 4,40 sati dogodila u Sisku, u Ulici J.J.Strossmayera, smrtno je stradao 23-godišnji vozač iz Siska, izvijestila je Policijska uprava sisačko-moslavačka. Do nesreće je došlo kada je 23-godišnji vozač, vozeći osobni automobil prema središtu Siska zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom, koje je sletilo na travnjak te udarilo u stablo. Od siline udarca stablo se srušilo, a vozilo se prevrnuo na krov. Vozač je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu nesreće, navodi policija.

ZAGREB/KARLOVAC - Četiri su osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se dogodila jutros u 6,47 sati na državnoj cesti A1 na 22. kilometru u smjeru Karlovca, kod čvora Jastrebarsko, izvijestila je zagrebačka policija. Na A1 kod Jastrebarskog sudarili su se osobno vozilo i autobus, a ozlijeđeni su prevezeni u Opću bolnicu Karlovac, navodi policija. Prema prvim informacijama iz karlovačke bolnice ozlijeđeni nisu životno ugroženi. Promet na toj dionici A1 odvija se jednim prometnim trakom.

SPLIT - U mjestu Bol na otoku Braču nesretnim je slučajem sinoć smrtno stradao 25-godišnji državljanin Australije, doznaje se jutros u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Mladić iz Australije stradao je kada je na šetnici jednog od hotela u Bolu pao s visine od 10 metara i preminuo na mjestu nesreće. Kako se neslužbeno doznaje, njegova je djevojka policiji izjavila da je mladić nastradao kada se otišao pomokriti uz rub šetnice, te se najvjerojatnije poskliznuo. Točni uzrok smrti znat će se nakon obdukcije u KBC-u Split

ŠIBENIK - Šibensko-kninska policija priopćila je danas kako se na području te policijske uprave kao i drugih PU i dalje intenzivno traga za nestalom maloljetnom djevojkom Antoniom Bilić iz sela Kričaka kraj Drniša. Također poziva građane da u slučaju bilo kakvih saznanja o nestaloj 17-godišnjoj djevojci obavijeste najbližu policijsku postaju, ili pozovu na besplatni telefon policije 192. Nestala 17-godišnja Antonija Bilić zadnji put je viđena u Drnišu u utorak, 7. lipnja. Policija navodi da je maloljetna djevojka visine oko 175 centimetara, vitke tjelesne građe, duge crne kose, crnih očiju, a u vrijeme nestanka bila je obučena u bijelu majicu kratkih rukava sa sitnim plavim točkicama, plave traperice i tenisice boje zlata, marke "Nike".

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska policija je noćas oko 1,30 sati na autocesti Zagreb-Lipovac, kod Slavonskoga Broda, zaustavila 47-godišnjeg njemačkog državljanina koji je jurio brzinom od 243 kilometra na sat. Najveća dopuštena brzina vožnje autocestom je 130 kilometara na sat. Vozač "jurećeg porschea" zaradio je novčanu kaznu u iznosu od 5.800 kuna te mjeru zabrane upravljanja automobilom na području Republike Hrvatske na godinu dana.

VIROVITICA - Premijerom predstave „Kabaret kod veselih komaraca“ Kazališta Virovitica, sinoć je u Virovitici počelo 8. Virovitičko kazališno ljeto, koja traje do 5. kolovoza. U predstavi nastupaju Igor Golub, Goran Koši, Mihael Kurjančić i Draško Zidar koji potpisuje i scenografiju te režiju. „Kabaret je kazališna forma koja svakako na najizravniji i najprihvatljiviji način demistificira i demantira ili potvrđuje 'velike istine' zabavljajući pri tom gledatelje kroz pjesmu, ples i glumu. Ovaj naš kabaret progovorit će o temama koje su oduvijek bile, pa su tako i danas, sastavni dio naših života, a to su ljubav i politika“ ističe Draško Zidar. "Kabaret kod veselih komaraca" je „pomalo lokalan, pomalo globalan ali svakako aktualan i zabavan“, dodao je Zidar. U sklopu Virovitičkog kazališnog ljeta do 5. kolovoza, publika će na otvorenoj kazališnoj pozornici u virovitičkome Gradskom parku moći vidjeti 12 kazališnih predstava. Osim Kazališta Virovitica svoje predstave igrat će i Gradsko kazalište Sisak, Scena Gorica te HNK Varaždin. Ulaz na predstave je besplatan.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙