FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: više od 115 milijuna djece na opasnim poslovima

Autor: vkla
ŽENEVA, 10. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Više od 115 milijuna djece i tinejdžera diljem svijeta, ili sedam posto svjetske populacije te dobi, radi na opasnim poslovima i poslovima opasnim po život, poput rada s opasnim kemikalijama, objavila je u petak Međunarodna organizacija rada (ILO).

Agencija UN-a, koja određuje standarde zapošljavanja u svijetu, u svom izvješću navodi da djeca i tinejdžeri rade na raznim poslovima, od rudarenja do metalne industrije, poljoprivrede, proizvodnje cipela i na plantažama banana.

Ima, međutim, djevojčica i dječaka koji rade na ilegalnim iskapanjima zlata, gdje ih se tjera da se provlače uskim tunelima koji se svaki čas mogu urušiti. Također moraju baratati i otrovnom živom kako bi izvukli zlato.

UN-ov istražitelj upozorava da je sve veća potražnja za dječjim radom jer su djeca "prirodno podložnija, lakše ih je disciplinirati nego odrasle i previše su uplašena da bi se žalili".

ILO podsjeća da više od polovice djece radnika angažiranih na vrlo opasnim poslovima dolaze iz Afrike, Azije i Latinske Amerike. Na posao u vrlo mladoj dobi primorani su uglavnom zbog velikog siromaštva. UN je 12. lipnja proglasio Svjetskim danom borbe protiv dječjeg rada.

(Hina)xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙