FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opaka bakterija ubila 29 ljudi, nove žrtve u Njemačkoj

Autor: vrad
BERLIN, 9. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Bakterija Escherichia coli (ECEH), uzročnik smrtonosne dijareje, odnijela je u Njemačkoj još četiri života, izvijestile su vlasti u četvrtak, čime se broj žrtava epidemije popeo na 29.

Institut Roberta Kocha koji bilježi broj bolesnih i umrlih u Njemačkoj izvijestio je jutros (četvrtak) o dvjema novim žrtvama, a isti dan poslijepodne ministarstvo zdravstva Donje Saske, na sjeveru Njemačke, objavilo je informaciju o još dvoje umrlih, među kojima je dvadesetogodišnja djevojka.

Žrtve su većinom žene, i to u šezdesetim godinama. Donja Saska je najpogođenija savezna zemlja, s 10 mrtvih, a u susjednom Schleswig-Holsteinu zabilježeno ih je sedam.

Dvadeset i deveta žrtva koja je prošli tjedan umrla u Švedskoj, nakon povratka iz Njemačke, također je žena.

Njemačke sanitarne vlasti nastavljaju tražiti izvor epidemije koja je izbila prije pet tjedana, ali su svi napori zasad uzaludni.

U Njemačkoj se i dalje pretpostavlja da su vjerojatni izvor infekcije krastavci, zelena salata, rajčica i klice mahunarki.

Njemački stručnjaci su prvi put dokazali prisutnost mutiranog oblika EHEC-a tipa 01014 koju su otkrili na ostatcima krastavaca pronađenim u kontejneru za smeće oboljele obitelji u Magdeburgu, priopćio je glasnogovornik ministarstva zdravstva Saske-Anhalta Holger Paeh.

No zasad je nejasno kako su bakterije dospjele u kontejner i jesu li bile na svježim krastavcima ili su naknadno onamo dospjele, pa to otkriće, prenose danas mediji mišljenje stručnjaka, nije presudno za daljnju potragu za izvorima zaraze.

Nizozemske vlasti su u četvrtak zabranile prodaju repinih klica domaćeg uzgajivača, zbog toga što su u njima pronađeni tragovi nove vrste bakterije E. coli.

Nizozemska agencija za sigurnost hrane priopćila je da je od EU-a dobila informaciju da je u Njemačkoj otkriveno zaraženo povrće iz Nizozemske.

Kako navodi agencija, nizozemsko povrće zaraženo je drukčijom vrstom E. coli od one koja je otkrivena u Njemačkoj i od koje je umrlo 29 ljudi, a više od 2.900 se razboljelo.

Nizozemske vlasti nisu htjele objaviti ime proizvođača zaražene repe.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙