FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Nakon jednotjedne stanke zbog posjeta Svetoga Oca, Hrvatski sabor danas nastavlja 23. sjednicu, raspravom o prijedlogu potvrđivanja Odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije Europske unije za temeljna prava. Agencija EU za temeljna prava osnovana je u veljači 2007., s ključnom zadaćom potpore institucijama Unije i državama članicama u provedbi temeljnih prava. U studenome iste godine hrvatska misija u Bruxellesu zaprimila je od Europske komisije neformalni poziv za iskazivanjem interesa za sudjelovanjem u radu Agencije u svojstvu promatrača, da bi Hrvatska u veljači 2008. uputila pismo namjere za ostvarivanjem promatračkog statusa, a taj se postupak pripremao u 2009. Nakon što je dobila suglasnost Sabora, vlada je u listopadu 2010. donijela Odluku o prihvaćanju stajališta o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije. Kada Sabor potvrdi tu Odluku, ističu u Banskim dvorima, Hrvatska će kroz djelovanje Agencije dobiti potporu daljnjeg usklađivanja propisa na području temeljnih prava s pravnom stečevinom EU.

ZAGREB - Od početka primjene Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita, odnosno od 23. travnja 2011. do danas, iskazano je veliko zanimanje građana za kupnju stanova uz subvencioniranje kredita, a do 7. lipnja odobreno je 484 zahtjeva. "Prema podatcima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u navedenom razdoblju, zaprimljeno je ukupno 527 zahtjeva od kojih je 484 odobreno, za 27 zahtjeva je zatražena dopuna Zakonom određene dokumentacije, dva zahtjeva su odbijena, a 14 zahtjeva je u pripremi za odlučivanje", izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na svojim internetskim stranicama. Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita stupio je na snagu 24. ožujka 2011. Ovim Zakonom omogućava se subvencioniranje kredita koji građanin uzima od poslovne banke za kupnju stana radi rješavanja svojeg stambenog pitanja s prebivalištem na području Republike Hrvatske, a koji pritom ispunjava uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje poslovna banka. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama sklopila je u ime države ugovore s 11 banaka koje se obvezuju davati subvencionirane kredite.

ZAGREB - HSLS će od danas do 12. lipnja u 120 gradova organizirati peticiju, ali i edukativnu akciju pod nazivom "Sam plaćam, sam odlučujem", kako bi spriječili da jedan veliki dio građana ostvaruje niže mirovine radi loše gospodarske i socijalne politike te neostvarenja jednog dijela ciljeva mirovinske reforme, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik te stranke Darinko Kosor. Podsjetio je da su se reformom mirovinskog sustava od 1. siječnja 2002., kada je uvedeno obavezno i dobrovoljno mirovinsko osiguranje, osiguranici koji su imali od 40 do 50 godina pretežito temeljem državne kampanje odlučili osigurati i u II. stupu kako bi im pri odlasku u mirovinu one bile više. No, upozorio je, od 2008., kada je prije svega više od tisuću žena počelo odlaziti u prijevremenu starosnu mirovinu iz oba stupa, njihove mirovine su 25 posto niže od onih koji odlaze u mirovinu samo pod uvjetima iz I. stupa. "Procjene su, a radio ih je i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, da ukoliko bi se nastavio sadašnji način uplaćivanja u II. mirovinski stup od pet posto i ako se ništa ne bi mijenjalo, da bi umirovljenici koji bi u idućih dvadesetak godina išli u mirovinu imali po uvjetima II. mirovinskog stupa niže mirovine od onih koji bi odlazili po uvjetima I. mirovinskog stupa", kazao je Kosor.

ZAGREB - Na HTV-u sinoć je prikazan dokumentarni film "Kad istina pobijedi", priča o dr. Esther Gitman, povjesničarki židovskog podrijetla koja je u ožujku ove godine u SAD-u objavila knjigu "Kad hrabrost prevlada", u kojoj obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH te ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA). U dokumentarcu "Kad istina pobijedi", autorice Jadranke Jureško Kero, govori se o tome kako je i zašto dr. Gitman za doktorsku disertaciju na sveučilištu u New Yorku, prije 10-tak godina, odlučila svoj znanstveni rad posvetiti hrabrim Hrvatima koji su spašavali Židove u NDH te nadbiskupu Stepincu, za kojeg nikada prije nije čula do trenutka kada u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu otkriva kutije s desecima tisuća neobrađenih dokumenata, u kojima se spominje nadbiskupovo časno djelovanje u ratu. Esther Gitman je rođena u židovskoj obitelji u Sarajevu, iz kojeg je s majkom pobjegla ratne 1941. godine. Od 1972. godine živi u New Yorku, a od 1999. posvetila se znanstvenom proučavanju sudbine židovskog naroda u Pavelićevoj NDH, te je privukla pažnju hrvatske i svjetske javnosti dosada nepoznatim povijesnim dokumentima. Dr. Gitman znanstvenim argumentima progovara o hrabrim i čestitim pripadnicima hrvatskog naroda koji su stavljali svoj život na kocku da bi pomogli Židovima. Dokumentarac "Kad istina pobijedi" sniman je u New Yorku, Zagrebu i Sarajevu te rekonstruira osobni i znanstveni put kojim je prolazila dr. Esther Gitman spoznajući istinu o spašenim pripadnicima njezinog naroda u NDH, te pokazuje kako je branila teze o Hrvatima i nadbiskupu Stepincu, postavljene u svojoj doktorskoj disertaciji i knjizi.

SPLIT - Izložba stotinu najboljih novinskih fotografija u Hrvatskoj u 2010. otvorena je sinoć u splitskom Fotoklubu gdje će ju posjetitelji moći razgledati do 25. lipnja, a zatim će biti postavljena u još deset hrvatskih gradova. Izložbu osmu godinu zaredom priređuje Zbor fotoreportera Hrvatske, a večeras su objavljena i imena pobjednika u sedam kategorija. Među njima je i Damir Senčar iz Hine, čije su fotografije proglašene najboljima u 2010. u kategoriji šport. U kategoriji događaj pobjednik je Andrija Lučić iz Cropixa, a u kategoriji svakodnevni život Vlado Kos također iz Cropixa. Darko Bandić iz Associated Pressa pobijedio je u kategoriji reportaža/kolekcija, Tom Dubravec iz Globusa u kategoriji portet, Boris Ščitar iz Pixela u kategoriji kultura i umjetnost, a u kategoriji priroda i okoliš Danijel Soldo iz Cropixa. Na natječaj je stiglo 1525 fotografija 93 autora, a nagrađeni su radovi koji se, kako je obrazloženo, odlikuju profesionalnošću i kreativnošću. Predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo na otvorenju je rekao kako je izložba "hrvatsko kulturno blago". "Naša novinska fotografija napreduje iz sezone u sezonu, a to je dobro za nas fotoreportere, naše poslodavce, ali i za razvoj hrvatske vizualne kulture", istaknuo je.

ZABOK - Deveti međunarodni festival kratkometražnog filma - Tabor film festival sinoć je otvoren u Zaboku projekcijom igrano-dokumentarnog filma „Yugo, kratka autobiografija“, srbijanske redateljice Mine Đukić. Program ovogodišnjeg TFF-a sastoji se od pravih malih filmskih iznenađenja i premijera u domaćoj, a još više u stranoj konkurenciji, rečeno je na otvorenju. U međunarodnu konkurenciju uvrštena su 44 filma iz 34 države, a filmovi su podijeljeni u šest cjelovečernjih tematskih programa. Natječe se i 25 kratkometražnih filmova u domaćoj konkurenciji koji se prikazuju u tri cjelovečernja programa. Uz to se nude zanimljive radionice i predavanja, popratni program i glazbeni program nakon projekcija. U žiriju je pet filmskih radnika i umjetnika pa će Jasna Žmak (Hrvatska), Andrijana Stojković (Srbija) i Niclas Gillberg (Švedska) odlučivati o pobjedniku u međunarodnoj, a Marko Meštrović (Hrvatska) i Martina Globočnik (Hrvatska) o pobjedniku u domaćoj konkurenciji. Uz pomoć Europske filmske akademije predstavit će se tri programa filmova nominiranih za nagradu Europske filmske akademije u 2010. U suradnji s jednim od najstarijih svjetskih festivala kratkometražnog filma UppsalaFilm festivalom i uz pomoć švedskog filmskog instituta bit će priređena velika retrospektiva švedskog kratkometražnog filma. Tabor film festival završava u subotu, 11. lipnja dodjelom nagrade Veronikina lubanja za najbolji film te posebne nagrade publike Vox Veronica.

OSIJEK - Tijekom drugoga polugodišta ove godine u svim srednjim školama Osječko-baranjske županije prvi put je provedeno sustavno testiranje dijela učenika na drogu, ali brojni roditelji nisu dali suglasnost za testiranje svoje djece, ističu u županijskom Centru za prevenciju ovisnosti. Po riječima voditeljice toga centra Marije Kribl, od 12.317 maloljetnih učenika srednjih škola suglasnost je potpisalo samo 7996 roditelja, a testiranje je provedeno na 2212 učenika. Rezultati se još obrađuju no može se reći, istaknula je Kribl, da nije bilo mnogo srednjoškolaca koji su bili pozitivni na test. To ne znači da rezultati ne bi mogli biti drukčiji jer, dodala je, "sigurni smo da upravo djeca iz rizičnih skupina nisu testirana". Smatra da je je prava šteta što roditelji ne koriste mogućnost da na vrijeme otkriju imaju li im djeca problema s drogom. "Izuzetno je važno otkriti u ranoj fazi ovisnost kod djece jer nikada se ne zna što slijedi poslije prvih iskustava", istaknula je. Podsjetila je da je Osijek bio prvi grad u Hrvatskoj u kojemu je prije šest godina počelo testiranje učenika na drogu uz suglasnost roditelja i to u privatnoj gimnaziji "Gaudeamus".

VINKOVCI - Arheolozi Gradskoga muzeja Vinkovci pronašli su jučer tijekom arheoloških radova na lokaciji budućega Hrvatskoga doma u središtu Vinkovaca dršku od slonovače s vrlo vješto izrezbarenom glavom lava na vrhu. "Riječ je o ručki ogledala ili kakva kozmetičkoga pribora kojega za sada datiramo u vrijeme od 1. do 3. stoljeća“, objasnio je voditelj arheoloških istraživanja Hrvoje Vulić rekavši da će preciznija datacija biti moguća naknadnim detaljnijim analizama toga i drugih pronađenih predmeta. Vulić za sada ne isključuje mogućnost da je predmet izrađen baš u Cibalama (Colonia Aurelia Cibalae) u kojima je bilo razvijeno obrtništvo. Arheološki radovi na lokaciji budućega Hrvatskog doma u središtu Vinkovaca počeli su prije deset dana, a u idućih šest mjeseci istraživat će se površina od 3600 četvornih metara. Do sada je otvorena površina od oko 200 četvornih metara, a uz bunar i temelje građevine iz 19. stoljeća, arheolozi su, u tzv. rimskom sloju koji počinje na pola metra dubine i proteže se do dubine od dva metra, naišli na temelje rimskog objekta, ali i na pretpovijesnu otpadnu jamu koja se tek treba otvoriti.

ZAGREB - Katedra socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suorganizaciji s Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije priređuje znanstveni simpozij o 120. obljetnici enciklike pape Lava XIII. Rerum novarum, objavila je Informativna katolička agencija (IKA). Simpozij s temom "O novim stvarima u suvremenoj Hrvatskoj" održat će se u subotu, 11. lipnja u dvorani "Vijenac", Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu. Rad započinje u 9 sati pozdravima, a od 9.30 sati na programu je prvi dio simpozija "Izazovi prošlosti" s dva predavanja "Rerum novarum nekada i danas" (prof. dr. sc. Tonči Matulić) i "Rerum novarum u kontekstu modernosti" (prof. dr. sc. Ivan Rogić). Nakon rasprave i stanke, u 11 sati započet će drugi dio simpozija "Današnje nove stvari" u kojem će biti predstavljena slijedeća predavanja "Udruživanje radnika – sindikati u novoj situaciji" (Krešimir Sever), "Crkveni govor političarima" (prof. dr. sc. Vladimir Dugalić), "Što se očekuje od Crkve iz društvene perspektive" (prof. dr. sc. Gojko Bežovan), "Socijalni govor Crkve iz društvene perspektive" (prof. dr. sc. Stjepan Baloban), "Kako biti Hrvat i katolik?" (dr. sc. Gordan Črpić) i "Šutnja hrvatske inteligencije" (mons. dr. sc. Mile Bogović).

ZAGREB - Nedovršeni prvi roman Arthura Conana Doylea "Narrative of John Smith", napisan između 1883. i 1884., bit će prvi put objavljen ove jeseni, prenosi BBC. Conan Doyle je dovršeni roman poslao izdavaču, no rukopis se izgubio u pošti pa ga je autor morao rekonstruirati po sjećanju. Nakon toga ga više nije uspio završiti, a tri godine poslije objavio je prvi roman o Sherlocku Holmesu. Rachel Foss, kustosica odjela za rukopise suvremene književnosti u British Library, roman namjerava objaviti ove jeseni. U središtu romana su razmišljanja o životu glavnoga junaka Johna Smitha koji je zbog teške bolesti kostiju prikovan uz krevet. Roman se bavi razmišljanjima Johna Smitha o raznim temama, od politike do vjere, a uključuje i nekoliko njegovih dijaloga s domaćicom, gospođom Rundle. "Ona je, zapravo, preteča gospođe Hudson", kaže Rachel Foss, misleći na domaćicu Sherlocka Holmesa.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙