FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreli su se poslijepodne u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, te su se osvrnuli na jučer završen pohod pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj, "složivši se da je tim pohodom probuđena radost, nada i samopouzdanje hrvatskog naroda", priopćeno je večeras iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. To su posebno posvjedočili mladi okupljeni sa Svetim Ocem na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu 4. lipnja, navodi se u priopćenju nakon sastanka predsjednice Vlade i zagrebačkog nadbiskupa. Premijerka Kosor i kardinal Bozanić "ocijenili su Papin pohod povijesnim događajem od izuzetne važnosti za jačanje zajedništva u obitelji, u društvu i narodu. To je istodobno i događaj od izuzetne važnosti za Hrvatsku na putu za punopravno članstvo u Europskoj uniji", ističe se. Kardinal Bozanić zahvalio je predsjednici Vlade RH na odličnoj suradnji s Vladom RH i njezinim ministarstvima u pripremi i odvijanju Papina pohoda. Posebno je zahvalio na angažmanu policije i zdravstvenih službi, čiji su djelatnici Papinom pohodu pristupili ne samo profesionalno nego s puno poštovanja prema Papinoj osobi i značenju njegova pohoda. Predsjednica Vlade RH i kardinal sa zahvalnošću su istaknuli veliki doprinos brojnih volontera u obavljanju redarske službe uoči i tijekom Papina pohoda, kao i medijskih djelatnika u praćenju pohoda pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić rekao je za Hrvatski radio, odgovarajući na pitanje kako komentira jučerašnji poziv krčkog biskupa Valtera Župana na reviziju zakona koji dopušta prekid trudnoće, da je o tome teško zauzimati neki isključiv stav te da osobno zagovara pravo na život. "O tome je teško zauzimati neki isključiv stav. Mislim da ako dođe takav prijedlog onda će on u Saboru biti raspravljen na demokratski način i donijet će se odluka u skladu s demokratskim načelima", kazao je Bebić u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga". Dodao je kako osobno zagovara pravo na život. Napomenuo je i da u pogledu prava na pobačaj postoje izuzeci uzrokovani raznoraznim razlozima, dodajući kako svoj osobni stav ne bi htio nametati bilo kome. Kometirajući poruku pape Benedikta XVI. o opasnosti sekularizacije Bebić je rekao kako je Sveti Otac upozorio da se posebno u Europi širi sekularizacija "koja stvoritelja života gura na rub" što ima za posljedicu i stanovitu razjedinjenosti obitelji u društvima. "Osobno se mogu složiti s tim jer smo svi svjedoci koliko je kvalitetan obiteljski živit važan za obitelj i društvo", kazao je Bebić podsjećajući kako je Papa pozvao one koji odlučuju u društvu da se pozabave svojim udjelom u potpori obiteljima. Hrvatska je utemeljena na kršćanskim tradicijama i vrijednostima i mi moramo tu tradiciju i te vrijednosti očuvati za naraštaje koji dolaze, naglasio je.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je u današnjem pismu građanima na odazivu i doprinosu što je dvodnevni pastirski pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i Zagrebu protekao u miru i dostojanstvu, u ozračju prijateljstva i razumijevanja. "U subotu i nedjelju, Zagreb je odisao vjerom, tolerancijom, podrškom i ljubavlju. Njegovi stanovnici, ali i brojni hodočasnici iz drugih krajeva naše zemlje i izvan nje, ponovno su svjedočili drevnu otvorenost i gostoljubivost, još jednom su pokazali da su vrata glavnoga grada Hrvatske uvijek otvorena za sve putnike i goste, a posebno za one najdraže, kao što je poglavar Katoličke crkve, dokazani prijatelj naše zemlje sveti otac Benedikt XVI.," stoji u pismu gradonačelnika Bandića. Poruke mira i nade koje smo primili na ovome povijesnom događaju, susretu sa svjetskim duhovnim i moralnim autoritetom, ostat će nam u vječnom sjećanju, u nama potaknuti ono najbolje što nas čini i određuje kao ljude i pripadnike zajednice koju želimo razvijati i unapređivati, ističe gradonačelnik.

SPLIT - Konferencija o integraciji Republike Hrvatske u NATO pod nazivom "Integracijska konferencija –ACT" počela je danas u ratnoj luci Lori u Splitu u organizaciji Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i NATO-va Zapovjedništva za transformaciju (ACT –Allied Command Tranformation). Riječ je o četvrtoj konferenciji o toj temi koju je otvorio državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović osvrnuvši se na trenutno najvažnije događaje i procese unutar hrvatskog obrambenog sustava, vezane uz završetak izrade ključnih strateških dokumenata, te uz sudjelovanje pripadnika OSRH u misiji ISAF u Afganistanu. General Kjell-Ove Skare iz Zapovjedništva za transformaciju sa NATO strane, koji predvodi NATO delegaciju, izrazio je zadovoljstvo organizacijom te naglasio važnost održavanja konferencija toga tipa konferencije, kao i potrebu za razvojem učinkovite i racionalne obrane, temeljene na razvoju sposobnosti. Isto tako, istaknuo je da Republika Hrvatska napreduje u integracijskom procesu, s obzirom na vrlo dinamično razdoblje tijekom samog procesa pristupanja. U sklopu dvodnevne konferencije održat će se radionice koje će obuhvatiti stratešku razinu, strateško i obrambeno planiranje, izobrazbu i obuku, kolektivnu obuku i vježbe te logističko planiranje. U navedenim radionicama, zajedno s predstavnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga, sudjelovat će i predstavnici Zapovjedništva za transformaciju Združenoga NATO Zapovjedništva u Napulju te međunarodno osoblje iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

BRIJUNI - Na Brijunima je danas održan skup o projektu integracije u Europsku uniju (EU) "Natura 2000" koji je okupio predstavnike mnogih ministarstava, javnih ustanova, nacionalnih parkova i drugih institucija koje će se koristiti novcem koji je Hrvatska u svibnju dobila od Svjetske banke, tj. zajmom od 20,8 milijuna eura. Tim su novcem, kako se danas čulo, osigurana sredstva za zaštitu prirode u idućih pet godina. "Ovo je izniman dan u povijesti zaštite prirode u Hrvatskoj i najveći takav projekt na našem tlu otkad postoji sustavna zaštita", rekao je državni tajnik Ministarstva kulture Zoran Šikić otvarajući skup. Vrijeme realizacije projekta vrlo je kratko, istaknuo je, dodajući kako - premda će se njegovim provođenjem realizirati neki zahtjevi U-a - "to ne radimo zbog težnje za ulaskom u EU, nego zbog sebe". Upravo prirodne ljepote i biološka raznolikost Hrvatske jedan su od najjačih pokretača razvoja gospodarstva, rekao je i dodao kako "moramo biti ponosni što imamo takvo bogatstvo koje istodobno moramo i očuvati". Na otvorenju skupa govorio je i voditelj sektora za okoliš Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju John Kellenberg, koji je naglasio da je Svjetska banka dosad u zaštitu prirode u Hrvatskoj uložila pet milijuna dolara. Ujedno je pohvalio projekt koji će Hrvatskoj iz europskih strukturnih fondova donijeti dodatnih 20 milijuna eura.

ZAGREB - Međunarodna vojna vježba "Immediate Response 11" održava se na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja i u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske (HKoV-a) na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu od 6. do 18. lipnja, priopćila je danas Služba za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane RH. Na vježbi sudjeluje oko 990 pripadnika oružanih snaga, većinom iz Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, te pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Oko 570 pripadnika hrvatskih oružanih snaga i oko 400 pripadnika OS SAD-a bit će većinom angažirani u vježbi na vojnom poligonu Slunj, dok će pripadnici ostalih zemalja sudionica (po četiri iz svake zemlje) biti angažirani u računalno potpomognutoj vježbi koja se održava u Simulacijskom središtu u Zagrebu. Cilj vježbe "Immediate Response 11" je promicanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te jačanja interoperabilnosti između članica NATO-a i partnerskih zemalja, a ciljevi su i priprema za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu te razmjena naučenih lekcija iz ISAF-a, navodi se u priopćenju. Vježba "Immediate Response 11" dio je združene obuke i vježbi Zapovjedništva američkih snaga za Europu – EUCOM (United States European Command) i Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu (USAREUE - United States Army Europe), a osmišljena je kako bi se unaprijedila zajednička interoperabilnost saveznika i partnerskih nacija i unaprijedila priprema sudionika za uspješno djelovanje u združenom, multinacionalnom i integriranom okružju.

ZAGREB - Ravnatelj USKOK-a odbio je zahtjev branitelja bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca za izuzeće USKOK-ovih tužiteljica u slučaju "Spice" Tamare Laptoš i Marije Vučko zbog sumnje u njihovu nepristranost. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ocijenio je da su njegove zamjenice postupale zakonito i u skladu s etičkim kodeksom državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika pa je kao neosnovan odbio zahtjev Polančecova branitelja Ante Nobila koji je izuzeće tužiteljica zatražio jutros prije službenog početka suđenja na zagrebačkome Županijskom sudu. Sud je zahtjev dostavio ravnatelju USKOK-a, koji je vrlo brzo odbio ocjenjujući da su neosnovane sve Nobilove sumnje u pristranost tužiteljica prilikom ispitivanja svjedoka u istrazi. Polančecov branitelj zahtjev je potkrijepio tvrdnjom da prilikom ispitivanja svjedoka tužiteljice nisu vjerno unosile u zapisnike sve što su svjedoci zaista rekli i što bi išlo u korist optuženima. Rekao je i da se tužiteljica Laptoš u mjesec dana čak 60 puta čula s predsjednikom uprave Podravke Miroslavom Vitkovićem uoči njegova svjedočenja te da mu je davala zapisnike s ispitivanja, što nije uobičajeno u tajnoj državnoodvjetničkoj istrazi.

ZAGREB - Referendum je jedan od oblika neposredne demokracije, a u Hrvatskoj postoje optimistična pretjerivanja o njegovoj demokratskoj vrijednosti, rekao je politolog Ivan Grdešić na današnjem okruglom stolu "Oblici demokracije" u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU). Na okruglom stolu, kojeg je organiziralo HAZU-ovo Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava, politolozi sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti - akademik Zvonko Posavec, Ivan Grdešić, Zoran Kurelić i Tonči Kursar ukazali su na osobine predstavničke i neposredne demokracije, njihove prednosti i nedostatke te na nove lijeve i desne pokrete koji se služe raznim oblicima demokratskog pritiska na vladajuće strukture društva. Podsjećajući da je u Hrvatskoj do sada održan samo referendum, onaj o samostalnosti te da predstoji referendum na kojem će se građani izjasniti o pristupanju Europskoj uniji, Grdešić se, navodeći prednosti i nedostatke referenduma, zauzeo za taj oblik neposredne demokracije, ali u "ograničenim dozama". Pretjerana upotreba referenduma slabi političke stranke, jer razbija vezu između biračkog tijela, simpatizera i političke stranke, kazao je Grdešić. Uz to, istaknuo je, referendum slabi i institucije predstavničke demokracije jer otvoreno i grubo suprostavlja opcije o kojima je riječ, konfrontira građane na pobjednike i pobijeđene, dok je kompromis bit demokratskog poretka.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙