FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 4. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Papa Benedikt XVI. doputovao je danas u svoj prvi pastoralni pohod Hrvatskoj, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. U zagrebačkoj Zračnoj luci dočekali su ga hrvatski predsjednik Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić te skupina od 450 vjernika Velikogoričkog dekanata, dio njih u narodnim nošnjama i držeći u rukama vatikanske i hrvatske zastavice. Poglavar Katoličke crkve, koji će u Zagrebu boraviti 4. i 5. lipnja, pod geslom "Zajedno u Kristu", doputovao je posebnim zrakoplovom Alitalije iz Rima u 10,45 sati. Današnji Papin pohod Hrvatskoj prvi je ovogodišnji i 19. njegov apostolski pohod izvan Italije. U pratnji Svetoga Oca doputovali su državni tajnik Tarcisio Bertone sa zamjenikom Giovannijem Angelom Becciuom te predsjednik Papinskog vijeća za obitelj kardinal Enio Antonelli i tajnik Biskupske sinode nadbiskup Nikola Eterović s osobnim tajnikom msgr. Georgeom Gänsweinom, te osamdesetak osoba, među kojima dvojica kardinala, dvojica biskupa te 49 novinara i fotoreportera. U pratnji Papina zrakoplova kroz hrvatski zračni prostor bila su dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

ZAGREB

Izlazeći iz zrakoplova, Papa Benedikt XVI. je, mašući im, pozdravio hrvatske državne dužnosnike, biskupe i vjernike okupljene u zagrebačkoj Zračnoj luci. Po izlasku iz zrakoplova, na kojemu su vijorile hrvatska i vatikanska zastava, papu Benedikta XVI. dočekali su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić, te skupina od 450 vjernika Velikogoričkog dekanata sa svojim župnicima. Dočeku su nazočili i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor s potpredsjednicima Vlade Darkom Milinovićem, Gordanom Jandrokovićem i ministrom Božidarom Pankretićem, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Željka Antunović, savjetnik Predsjednika RH za vanjsku politiku Joško Paro, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić te biskupi Hrvatske biskupske konferencije. Papa se nakon izlaska iz zrakoplova pozdravio s obitelji Ivana i Klaudije Kardum s petero djece koji su mu uručili cvijeće, čime je do izražaja došao i povod Papina pohoda Hrvatskoj, obilježavanje Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Logo Papina dolaska simbolički predstavlja peteročlanu obitelj a četiri kockice podsjećaju na četiri papina pohoda Hrvatskoj u 20 godina samostalnosti. Nakon izvođenja himni Vatikana i Hrvatske te vojne počasti, predsjednik Josipović i Sveti Otac uputili su se prema natkrivenom podiju s kojega će uputiti svoje pozdravne riječi. Podnožje podija okićeno je cvijećem u bojama vatikanske zastave.

ZAGREB

Iznimna mi je čast da Vam mogu biti domaćinom, a kao Predsjednik Republike Hrvatske dijelim i radost milijuna hrvatskih vjernika katolika koji Vas danas dočekuju kao Svetog Oca u pastirskom pohodu, rekao je danas predsjednik Ivo Josipović, izrazivši dobrodošlicu papi Benediktu XVI. na početku njegova prvog pastoralnog pohoda Hrvatskoj. "Vaša Svetosti, dobro došli u Hrvatsku! Hrvatska je počašćena i raduje se Vašem dolasku", istaknuo je Josipović. Dodao je da dolazak Svetog Oca pada u sretnom trenutku kad Hrvatska slavi dvadesetu obljetnicu uspostave suvremene demokratske države, a koja se poklapa sa zaključenjem hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom. "Došli ste, Vaša Svetosti, u trenutku kada se - na već bliskom obzoru - jasno vidi ostvarenje potpunog formalnog političkog urastanja moderne Hrvatske u svijet kojemu Hrvatska kulturno oduvijek pripada", rekao je. Josipović je naglasio kako je Sveta Stolica u političkom smislu odigrala ključnu povijesnu ulogu ranim priznanjem Hrvatske kao države, u trenucima koji su bili presudni ne samo za nastanak nego i za sam njen opstanak. "Snagu političkog i moralnog autoriteta Svete Stolice i Katoličke crkve slijedile su mnoge države, agresija na Hrvatsku je zaustavljena, i naš je državni opstanak bio osiguran", naglasio je hrvatski predsjednik. "U modernoj povijesti 20. stoljeća, djelujući iz prostora svoje duboke duhovne slobode, Katolička je crkva u Hrvatskoj, posebno u razdoblju revolucionarnog jednoumlja, odigrala važnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog bića i domoljublja. Za obranu naše zemlje to se pokazalo presudnim", rekao je Josipović.

ZAGREB

Papa Benedikt XVI. na početku svog prvog pastoralnog pohoda Hrvatskoj izjavio je danas u zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso da u Hrvatsku dolazi s velikom radošću "kao hodočasnik u ime Isusa Krista". "Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike", rekao je poglavar Katoličke crkve na hrvatskom jeziku, nakon što mu je riječi dobrodošlice uputio predsjednik Republike Ivo Josipović. Govor je nastavio na talijanskom jeziku i pozdravio časnu braću u biskupstvu, predstavnike vlasti i predsjednika Josipovića kojem je izrazio najbolje želje za visoku dužnost koja mu je povjerena, kao i za mir i za napredak cijele zemlje. "U ovome se času želim prisjetiti triju pastoralnih posjeta mog ljubljenog prethodnika, blaženoga Ivana Pavla II., Hrvatskoj te zahvaliti Gospodinu za dugu povijest vjernosti koja povezuje vašu zemlju sa Svetom Stolicom", rekao je Papa. Podsjetio kako je riječ o više od trinaest stoljeća snažnih i posebnih veza, prokušanih i učvršćenih u ponekad teškim i bolnim okolnostima. "Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi vašega naroda prema Evanđelju i prema Crkvi. Od samih početaka, vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece", kazao je Sveti Otac na početku svog dvodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj pod geslom "Zajedno u Kristu".

ZAGREB

Čuli smo riječi potpore, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške, izjavila je predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, nakon govora pape Benedikta XVI. na svečanosti dobrodšlice. "Osnaženi smo u ovom trenutku, ovo je velik događaj za Hrvatsku. Radujem se svemu što je pred nama", rekla je. Premijerka Jadranka Kosor susret će se s Papom poslije podne u Apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas u svome Uredu papu Benedikta XVI. koji se nalazi u dvodnevnom, državnom i pastoralnom pohodu Hrvatskoj u povodu obilježavanja Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. U tijeku je privatni razgovor u četiri oka hrvatskog predsjednika i poglavara Katoličke crkve. Sveti Otac i hrvatski predsjednik razmijenit će i darove - Papa će Josipoviću pokloniti preslik Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke, a predsjednik Josipović će Papu darivati replikom svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine. Papa je na Pantovčak stigao u 12,15 sati, a nakon što su ga u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, gdje je sletio nešto prije 11 sati, uz predsjednika Josipovića dočekali zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i predsjednik HBK mons. Marin Srakić. Na putu do Ureda predsjednika brojni su okupljeni građani u središtu Zagreba pozdravili poglavara Katoličke crkve. Nakon susreta s Josipovićem, Benedikt XVI. će popodne u Apostolskoj nuncijaturi primiti predsjednicu Vlade Jadranku Kosor.

ZAGREB

Na bdijenju sa Svetim Ocem u Zagrebu sudjelovat će 26.000 mladih iz Hrvatske i inozemstva koji večeras dolaze na Trg bana Jelačića, dok će dio njih program pratiti ispred zagrebačke Katedrale, gdje će biti postavljen videozid, objavljeno je na internetskoj stranici www.papa.hr. Najveći broj mladih, njih 10.000, na Zagrebački velesajam stići će između 10 i 14 sati, nakon čega će pješice krenuti prema središnjem zagrebačkom trgu. Vlakovima na Glavni kolodvor stiže 2000 mladih. Osim mladih iz Hrvatske, na bdijenju će sudjelovati i mladi iz Austrije, Nizozemske, Njemačke, Srbije i Makedonije. Program na Zrinjevcu i Trgu bana Jelačića počet će puštanjem videospotova pjesama koje su skladane povodom Papina dolaska u Hrvatsku i pobjedničkih pjesama Uskrs festa u posljednjih desetak godina. "Pretprogram koji će se danas odvijati na Trgu je jako dinamičan, razigran, sastavljen je od puno pjesama koje mladi već zapravo znaju i koje pjevaju već u svojim župama, ali osim tih pjesama, program je protkan s puno plesa, puno skečeva i s kratkim svjedočanstvima. Program će biti i duboko duhovan i vjerujem da će mlade na najbolji način pripremiti za dolazak Svetoga Oca", rekao je povjerenik za Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Domagoj Matošević. Pretprogram na Zrinjevcu organiziran je za mlade jer oni već od ranih jutarnjih sati stižu iz cijele Hrvatske i inozemstva. Službeni program trajat će do 22 sata.

SPLIT

Na Prekršajni sud u Splitu policija je danas privela 18 navijača koji su narušavali javni red i mir te kršili zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima za vrijeme sinoćnje nogometne utakmice između Hrvatske i Gruzije na stadionu Poljud, a protiv 31 osobe su nadležnom odvjetništvu uputili optužni prijedlog, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Policija još uvijek istražuju koji je bio razlog masovnoj tučnjavi između navijačkih skupina Hajduka i Dinama, koja se dogodila oko 18,30 sati u središtu grada - na Narodnom trgu, popularnoj splitskoj pjaci. "Imamo indicije o tome tko su počinitelji, ali još nismo uspjeli doći do njih i uhititi ih", kazala je Sanja Nazlić iz splitske policije, koja je potvrdila da je policija 42 osobe uhitila iz preventivnih razloga.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙