FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD povodom 22. obljetnice Tiananmena o ljudskim pravima

Autor: vrad
WASHINGTON, 4. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Administracija američkog predsjednika Baracka Obame iskoristila je 22. obljetnicu krvavih gušenja prosvjeda na pekinškom trgu Tiananmenu kako bi pozvala Kinu da oslobodi predstavnike oporbe i više poštuje ljudska prava.

Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta, zatražio je "oslobađanje svih zatvorenika te onih koji su zadnjih mjeseci prisilno odvedeni ili im je određen kućni pritvor".

Obljetnica gušenja prodemokratskog pokreta, u noći s 3. na 4. lipnja 1989. u Pekingu, dolazi u času kada režim, zabrinut zbog mogućeg širenja demokratskih pobuna u arapskome svijetu, od početka godine uhićuje odvjetnike, umjetnike drukčijeg političkog opredjeljenja i aktiviste za ljudska prava.

Toner je usto pozvao da se oslobode i da se "više ne uznemiravaju" kineski građani kažnjeni zbog sudjelovanja u prosvjedima na Tiananmenu.

Stotine, pa i tisuće ljudi poginule su u noći s 3. na 4. lipnja 1989., kada je Komunistička partija poslala tenkove kako bi se obračunala sa sedmotjednim prosvjedima u središtu Pekinga koje je režim ocijenio "kontrarevolucionarnom pobunom".

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙