FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: NATO u borbi upotrijebio helikoptere

Autor: vrad
BRUXELLES, 4. lipnja 2011. (Hina/AFP) - NATO je u subotu priopćio da je prvi put u Libiji upotrijebio borbene helikoptere za napad na vojna vozila, opremu i snage pukovnika Moamera Gadafija.

"Borbeni helikopteri pod NATO-ovim zapovjedništvom prvi put su upotrijebljeni 4. lipnja u vojnim operacijama iznad Libije, u okviru operacije 'Ujedinjeni zaštitnik'", priopćio je Sjevernoatlantski savez u priopćenju objavljenom u noći na subotu.

"Na meti napada bili su vojna vozila, vojna oprema i snage" režima Moamera Gadafija, dodaje se u priopćenju, u kojemu se ne navodi mjesto napada.

Britanski helikopteri tipa Apache sudjelovali su u tim zračnim napadima, izvijestilo je u Londonu britansko ministarstvo obrane. "Potvrđujemo" da su u napadima korišteni Apachei, rekla je kratko glasnogovornica, ne navodeći pojedinosti o njihovu broju i o metama napada.

London koji od 19. ožujka sudjeluje u operacijama međunarodne koalicije u Libiji, objavio je koncem svibnja da je s broda Ocean, nosača helikoptera stacioniranog ispred sjevernoafričke obale, poslao na zadatak četiri svoja borbena helikoptera.

"Uspjeh" te operacije "pokazuje jedinstvene mogućnosti uporabe borbenih helikoptera", ocijenio je u priopćenju general Charles Bouchard, glavni zapovjednik NATO-ove operacije u Libiji.

"Nastavit ćemo s njihovom uporabom kada i gdje to bude nužno, s istom točnošću kakvom smo to činili u svim našim dosadašnjim misijama", rekao je kanadski časnik koji zapovijeda operacijom 'Ujedinjeni zaštitnik'.

Cilj je "pojačati pritisak na Gadafijeve snage", dodaje savez.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙