FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jedanaestoro osumnjičeno za zloporabe i korupciju u obnovi ratom oštećenih kuća

Autor: jnah
ZAGREB, 2. lipnja 2011. (Hina) - USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv jedanaest osoba zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na njih te primanja i davanja mita, u vezi s obnovom ratom oštećenih kuća.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu protiv četvoro okrivljenika predložio određivanje istražnog zatvora, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH.

Prvookrivljena je upravna savjetnica Odsjeka za obnovu Šibenika Službe za gospodarstvo pri Uredu državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji.

Sumnja se da je ona 28. prosinca 2010. u Šibeniku, na nagovor drugookrivljenika i trećeookrivljenika, rješavajući zahtjev za obnovu kuće petookrivljenog, protivno Zakonu o obnovi, neosnovano izdala rješenje o obnovi kuće s priznatom četvrtom kategorijom oštećenja. Time je petookrivljeniku na štetu državnog proračuna pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 146.993,77 kuna, a od njega je za to, posredstvom drugih okrivljenika, 24. prosinca 2010. primila mito u iznosu od 1000 eura.

Osim toga, prvookrivljenica je od 29. prosinca 2010. do 23. travnja 2011., u Šibeniku, radi bržeg rješavanja većeg broja zahtjeva za obnovu ratom oštećenih kuća, od drugookrivljenika i trećeookrivljenika primila novac i druge poklone.

Četvrtookrivljenik - vlasnik i direktor tvrtke koja je s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva sklopila ugovor o obavljanju usluga projektiranja-izrade Uputa o načinu sanacije, i devetookrivljenik, kao koordinator obnove u tvrtki koja je na temelju ugovora s nadležnim ministarstvom obavljala poslove kontrole, koordinacije i upravljanja procesom izvođenja radova obnove, sredinom prosinca 2010. u Kistanjama, zajedno i dogovorno, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, neosnovano su prikazali i odobrili veći trošak građevinskih radova na obnovi jedne kuće. Za to je devetookrivljenik od četvrtookrivljenika 15. prosinca 2010. primio određeni novčani iznos.

Također se sumnja da je četvrtookrivljenik od listopada 2010. do ožujka 2011. godine u Kistanjama od sedmookrivljenika i osmookrivljenika, odgovornih osoba u dvjema tvrtkama koje su izvodile radove na sanaciji ratom oštećenih kuća, tražio i dobio 500 kuna po svakoj odobrenoj privremenoj građevinskoj situaciji, odnosno ukupno 6.000 kuna.

Uz to, četvrtookrivljenik je, radi brže izrade Upute o načinu sanacije, 14. prosinca 2010. u Kninu od desetookrivljenika, posredstvom jedanaestookrivljenice, primio mito u iznosu od 100 eura, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙