FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen informacijski sustav za gospodarenje energijom

Autor: vlar
ZAGREB, 1. lipnja 2011.(Hina) - Informacijski sustav za gospodarenje energijom - ISGE, internetska aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnoga sektora, predstavljen je danas u Ministarstvu gospodarstva kao učinkovit sustav nadzora potrošnje energenata u javnom sektoru.

Riječ je o konačnoj verziji aplikacije, koja će jednostavnim pristupom preko interneta, uskoro nadležnima omogućiti transparentan prikaz i kontrolu potrošnje enegije i s energijom povezanih troškova u svim zgradama javnoga sektora - od lokalne do nacionalne razine.

Po procjenama, RH na energiju troši 20 posto BDP-a, a primjerenim uštedama, koje omogućava ovaj sustav, BDP bi bilo moguće povećati i do tri posto, istaknuto je na predstavljanju softwarea, razvijenog u sklopu projekta Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj".

Prateći potrošnju energije i vode u zgradama u vlasništvu gradova, županija i Vlade Republike Hrvatske, ISGE pridonosi ispunjenju ciljeva koje si je Hrvatska, zajedno s EU, postavila do 2020. godine. Riječ je o smanjenju potrošnje energije, emisije ugljičnog dioksida te povećanju potrošnje energije iz obnovljivih izvora, istaknuo je ravnatelj Uprave za energetiku Darko Horvat.

Aplikacija, koja bi trebala pridonijeti značajnim financijskim i energetskim uštedama, osmišljena je tako da nadležni za gospodarenje energijom u sustav unose relevantne podatke o potrošnji energije i vode u objektima, pojasnio je idejni začetnik informacijskog sustava gospodarenja energijom Goran Čačić iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

ISGE automatski reagira na kritične rezultate (npr. drastično povećanje potrošnje energije ili vode) obavještavanjem nadležnih te na taj način sprječava neželjene i nepotrebne troškove.

Po procjenama u javnom sektoru (gradovi, županije, ministarstva) ima 11 tisuća zgrada, a do sada ih je u sustav uneseno oko 2200, rekao je Čačić uz napomenu da se intenzivno radi na unosu preostalih objekata u sustav.

Načelnik Odjela za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost Igor Raguzin istaknuo je da će ISGE bitno pridonijeti ispunjenju zakonskih obveza RH iz područja energetske učinkovitosti kao i sustavnom gospodarenju energijom u sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj.

(Hina) xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙