FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Scheveningen - budući dom "krvnika Bosne"

Autor: dmus
DEN HAAG, 31. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Kad Ratko Mladić, "krvnik Bosne", stigne u pritvorsku jednicu u Den Haagu, tamo će naći sve osobe koje nešto znače u svijetu optuženih genocidnih diktatora, masovnih ubojica i brutalnih ratnih zapovjednika.

Smješten u zelenilom bogatom predgrađu, pritvorski kompleks Scheveningen već je dom nekadašnjem Mladićevom bosanskosrpskom političkom partneru Radovanu Karadžiću, čije je suđenje u tijeku.

Među pritvorenicima ističu se imena Charlesa Taylora, bivšeg liberijskog predsjednika, optuženog za ubojstva, silovanja i provedbu seksualnog ropstva tijekom kampanje kojom je želio steći nadzor nad rudnicima dijamanata u Sierri Leone i Thomasa Lubange, kongoanskog ratnog zapovjednika optuženog za novačenje djece vojnika.

Mladić, kojeg je ICTY optužio za ubojstvo 10 tisuća civila tijekom 43-mjesečne opsade Sarajeva i za pokolj 8 tisuća muslimana u Srebrenici tijekom rata u BiH (1992.-1995.), trebao bi stići u utorak navečer u Den Haag, kamo su ga izručile srbijanske vlasti.

U Scheveningenu suđenje iščekuju optuženici Međunarodnog kaznenog suda (ICC) te međunarodnih sudova za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije (ICTY) i Ruande (ICTR), a u usporedbi sa zatvorima u njihovim domovinama, nizozemski kompleks doima se razmjerno luksuznim.

Već mu je i sama lokacija vrhunska, jer se nalazi na samo dva kilometra od oceana i pješčanih haaških plaža, ali se pritvorenici ne mogu požaliti ni na smještaj. Ćelije veličine 10 četvornih metara ne dijele ni sa kim, a u njima moraju biti od 21 sat do 7.30 i gledati televiziju, čitati ili raditi na svojem slučaju.

Svaka je ćelija opremljena krevetom, policama za knjige, kuhinjskim ormarićem, zahodom, umivaonikom i telefonom, iako se pozivi ostvaruju preko pritvorske centrale. Pritvorenici za rad na svojim slučajevima mogu koristiti računala, ali nemaju pristup internetu ni elektronskoj pošti. Tijekom dana mogu se međusobno družiti i mogu biti u svojoj odjeći.

U odjelu u kojem su smješteni optuženici ICTY-a strogo su zabranjeni razgovori o politici i sudskim postupcima kako suprotna gledišta ne bi rezultirala svađama i sukobima, pa su najčešće teme hrana, obitelj i pitanja vezana uz zdravstveno stanje pojedinaca. U takvim okolnostima nekadašnji neprijatelji iz sukobljenih strana u ratu, po pisanju srbijanskih medija, razvili su neku vrstu prisnosti, pa zajedno obilježavaju blagdane i čak razmjenjuju poklone.

"Rat nas je rastavio, a Den Haag opet spojio", napisao je u svojoj knjizi o boravku u Scheveningenu bivši general Armije BiH Sefer Halilović, kojeg je Haški sud nakon suđenja oslobodio optužbi za sudjelovanje u ubijanju hrvatskih civila u BiH tijekom rata.

Pritvorenici najviše primjedaba imaju na hranu koju dobivaju u Scheveningenu, osobito na povrće koje se kuha "al dente" i većini je pretvrdo te na premale porcije. No to rješavaju naručujući namirnice iz trgovine, na što imaju pravo, pa si katkad sami spremaju obroke.

Mladić, čiji su odvjetnici u Srbiji tvrdili da je u loem zdravstvenom stanju, vjerojatno će imati odličnu medicinasku skrb, jer ICTY nikako ne bi želio da se ponovi slučaj Slobodana Miloševića koji je od srčanog udara umro u svojoj ćeliji 11. ožujka 2006., nekoliko mjeseci prije nego što mu je trebala biti izrečena presuda nakon četvorogodišnjeg sudskog postupka.

Pritvorska jedinica smještena je u zatvorskom kompleksu u kojem postoje i zatvorska bolnica i psihijatrijska klinika. "Obični" kriminalci tamo nemaju pristup osim ako su na liječenju, rekao je glasnogovornik nizozemskog ministarstva pravosuđa.

"Pritvorenicima su na raspolaganju zatvorske medicinske usluge, ali ako imaju ozbiljnih zdravstvenih problema, možemo ih uputiti u druge zatvorske bolnice, pa čak i civilne bolnice", rekla je glasnogovornica suda Nerma Jelačić.

No, unatoč svemu što im je na raspolaganju, "to je ipak zatvor", rekao je Halilović.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙